CD: Azymuth - Azimuth

Als de zomer eindelijk bescheiden in het land gearriveerd lijkt te zijn, past daarbij alles wat enigzins Braziliaans is. Omdat Brasil zomer is. Of het nu liftende malloten zijn, onder volslagen misleidende naam Peking Express, of het nu Romario is die zijn 1000ste goal viert met een Sambafeestje inclusief Sambadanseressen en een swingende cocktail. Brasil dus.

Enfin, zomer is hier, en Azymuth komt uit Brazilië. Tijd voor Azymuth met 'Azimuth'. Soms is het leven zo ongecompliceerd.



'Azimuth' is geen nieuw album. Azymuth (let op de subtiele en buitengewoon originele speling met letters), is haar muzikale carrière namelijk in 1975 gestart, en 'Azimuth' was haar debuutalbum. In feite is het dus een re-issue, met een bonusschijf met met nieuwe remixen. Voor fans een uitkomst, aangezien het originele album nooit buiten Brazilië uitgebracht was.

Als je een voorliefde hebt voor synth-muziek en Dr. Who, is 'Azimuth' best aantrekkelijk. Het is een combinatie van jazz, funk, rock en samba, althans volgens de bio. Schrap rock maar uit het rijtje. Zelf zou ik het eerder omschrijven als easy listening synth-muziek met een Braziliaans tintje. Jazz is echt te veel eer.

Het punt is namelijk: waar ligt de grens tussen relaxt en slaapverwekkend. Geen idee, maar 'Azimuth' overschrijdt die grens in ieder geval. Jazz, wat het pretendeert te zijn, is namelijk spannend. Samba is uitbundig. 'Azimuth' roept geen van deze beide emoties op.

Misschien ligt het aan de bedaagde, nee, belegen sound. Misschien ligt het aan het feit dat ik persoonlijk niets met deze muziek heb. Maar Azymuth klinkt op 'Azimuth' muf. Tot op zekere hoogte is die nog wel lekker loom, maar na een paar nummers zaagtandfiguren begint het te irriteren.

Dan is de bonus-cd met remixen wat moderner. Wat meer tempo, wat meer spanning. Geknor in plaats van gezaag, Rhodes piano, dat soort werk, maar vooral meer pit. Het is maar een subtiel verschil, maar ligt veel beter in het gehoor. Ach, andere tijden.....

Dit album is leuk voor die-hard fans van vroege synth-muziek. Waarschijnlijk is het ook nog een leuke plaat voor deejay's en hiphoppers, er zitten namelijk wel veel potentiele samples in. Maar heel veel anderen zal het hoofdalbum emotioneel niet raken. De bonus-cd is beter te pruimen, maar vooral bijzonder door de combinatie van stijlen, en het Braziliaanse tintje.


Label: Far Out Recordings Releasedatum: 3 februari 2007
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!