CD: The Legend of Johnny Cash Vol. II

Inmiddels al een aantal jaar niet meer onder de levenden, maar de geest van Johnny Cash waart nog steeds rond. Zo ook op de compilatie The Legend of Johnny Cash- Ring of Fire II, een overzicht van diens gehele oeuvre, van zijn eerste opnames tot en met zijn samenwerking met Rick Rubin, die hem voor zijn dood in 2003 een hernieuwde cultstatus opleverde. Sinds 9 maart is nu ook deel II van dit overzicht uit. Aangezien er nu al wel erg veel compilaties van The Man in Black op de markt zijn, eerst maar even luisteren welke nummers er nu weer op dit album staan…


Aangezien het titelnummer van het album de opener was van volume I, opent deze opvolger met een heel wat minder bekend nummer van Cash: There You Go is namelijk nog donkerder en ingetogener dan het andere werk van de legendarische baritonstem. De melodieën blijven echter heerlijk country op zijn Cash, terwijl de ritmesectie op de achtergrond immer voortstuwt.

De grootste klassiekers van Cash, naast Ring of Fire ook nummers als I Walk The Line, A Boy Named Sue, San Quentin, Jackson, A Thing Called Love en uiteraard ook The Man In Black staan op volume I, maar ook op dit album staan enkele Cash-classics. Zoals de tweede track Home Of The Blues, of Don't Take Your Guns To Town, dat je weemoedig meesleurt naar 'once upon a Time in the West'. Ook in The Ballad Of Ira Hayes weet Cash met zijn bezwerende, vertellende stem een sfeer te creëren alsof je in een rokerige saloon van je whisky aan het nippen bent.


Naast nummer 1-hits bevat ook dit deel een aantal interessante covers en duetten. Qua naam is die van Bob Dylan natuurlijk het meest in het oog springend, maar in Girl From The North Country weten de heren ook qua geluid te overtuigen, slechts gewapend met twee legendarische stemmen en evenveel akoestische gitaren. Het nummer prijkt op het album na het opzwepende duet It Ain't Me Babe dat Cash met zijn vrouw, de bijna even legendarische June Carter opnam, en waar trompetten en mondharmonica dezelfde sfeer neerzetten als het nummer Ring of Fire.


Zo is de cd heel afwisselend, want naast gospel getinte tracks als Daddy Sang Bass zijn ook de jaren vijftig vertegenwoordigd in bijvoorbeeld Ballad Of A Teenage Queen, en is er ook plaats voor een duet met Hank Williams Jr. in het vrolijke en overtuigende That Old Wheel. Ook de herfst van zijn carrière komt zoals gezegd aan bod, met door Rick Rubin geproduceerde nummers als I Won't Back Down (Tom Petty) en I Hung My Head, dat door Sting geschreven werd.

Natuurlijk heb je eigenlijk ook deel 1 van dit album nodig om écht een compleet overzicht te hebben van Cash' 50-jarige carrière, maar dan heb je naast zijn grootste hits ook écht het beste en meest gevarieerde werk van Johnny Cash in handen. Daarom alleen al verdient deze cd gewoon vijf sterren...


Label: Universal Releasedatum: 9 maart 2007
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!