CD: Within Temptation - The Heart of Everything

Nederlands grootste muzikale exportproduct is al een aantal jaren achtereen Within Temptation. De band is razendpopulair in onder andere Finland, Spanje, Portugal en Duitsland en heeft inmiddels al meer dan 1,2 miljoen cd's en dvd's wereldwijd verkocht. Niet slecht voor 6 nuchtere Nederlanders met een hart voor gothic rock. Within Temptation leverde deze maand haar vierde volledige studioalbum af: The Heart of Everything.


Zelf was ik nogal gecharmeerd van Enter. In een tijd waarin toegankelijke gothrock weinig muzikanten van eigen bodem kende, stak Within Temptation het hoofd boven het maaiveld uit, en met succes. Ook van Mother Earth was ik niet vies. Het commerciëlere geluid deed niets af aan hun kwaliteiten, het was gewoon een strak album. Met de single Ice Queen brak de band ook mainstream door en kwam zelfs op nummer 2 van de hitlijsten terecht. Het derde en meest succesvolle album voor de band werd iets te standaard. Maar hoe steekt The Heart of Everything in elkaar?

Dit album gaat meer richting rock en levert iets van de gothic invloeden in. Ook heeft het een vergelijkbaar mainstreamgehalte met de laatste platen, niet te veel voor de puristen, maar ook niet te weinig voor het grotere publiek.
Our Solemn Hour klinkt als een van de weinige nummers ietwat geforceerd in de oren, maar het overgrote deel van het album zal veel mensen kunnen bekoren. Hitsingle What Have You Done Now (in samenwerking met Keith Caputo) is een solide rockbouwwerk, de titelsong heeft een denderend ouderwetse riff met dito percussie. Ook de sfeer varieert van ingetogen tot intensief en van gevoelig tot kwaadaardig. Het komt allemaal wat natuurlijker en dynamischer over dan The Silent Force. De productie is ook tot in de puntjes afgewerkt: strijkers, zang, gitaren, bas en percussie vormen een prachtig geheel en dit zorgt voor een sterke samenhang tussen de nummers onderling.


Within Temptation stapt met dit album weer een treetje hoger op de ladder van roem en faam. Live zal dit energiek en meeslepend materiaal het er ook goed vanaf gaan brengen.


Label: Sony BMG Releasedatum: 9 maart 2007
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!