DVD: Dalziel & Pascoe serie 1

Karakteristieker dan de vuurspugende lompe lelijke en te grote kop van Andy Dalziel (spreek uit: Die-el) kan het niet. Of het zou de spreekwoordelijke humeurigheid moeten zijn. Inmiddels is de serie Dalziel & Pascoe alweer aan het tiende seizoen op de Nederlandse buis bezig. Ik was één van de laatinstappers. Misschien is het leuk om het begin, serie 1, nog eens te bekijken?



Andy Dalziel heeft een hekel aan domkoppen. Maar wat hij nog erger vindt, zijn mensen die zichzelf zo vreselijk slim vinden. Dus als de onervaren, net afgestudeerde whizzkid Peter Pascoe het team van Dalziel bij de recherche van Mid-Yorkshire komt versterken, is dat vragen om problemen. Pascoe hoort tot de nieuwe lichting politiemensen. Hij is gewapend met een titel in de sociale wetenschappen, een zorgzame houding en een scherp intellect. Aanvankelijk is hij nogal geïmponeerd door het weinig subtiele gedrag van zijn chef. Maar al gauw ontdekt hij dat er achter de lompe facade ook nog een ander mens schuilt. En hoewel Pascoe vaak te lijden heeft onder Dalziels humeur, vindt hij het moeilijk om de onhandige toenaderingspogingen van zijn baas te weerstaan.

De dvd box bestaat uit drie dvd's, op iedere dvd een aflevering. De totale speelduur komt daarmee op circa 270 minuten. De uitvoering is zo sober als maar kan zijn: geen extra's, alleen de afleveringen, Nederlands ondertiteld.

De eerste aflevering op deze box is 'A Clubbable Woman'. Dalziel gaat op bezoek bij zijn oude rugbyclub. Het wonderkind van de club, Sam Connon, is tijdens de wedstrijd geblesseerd geraakt. Thuisgekomen gaat hij even op bed liggen, terwijl zijn vrouw Mary tv zit te kijken. Als hij weer wakker wordt, zit ze nog steeds in haar stoel, maar nu met een kogelrond dodelijk gaatje in haar schedel.

In aflevering twee, 'An Advancement Of Learning', wordt bij graafwerkzaamheden bij Holm Coltram University een lijk ontdekt. Dalziel en Pascoe richten een tijdelijk hoofdkwartier in op de campus. Tijdens hun onderzoek blijken er allerlei spanningen op de universiteit te bestaan, leidend tot een nieuwe moord.

Aflevering drie, 'An Autumn Shroud', begint met het huwelijk van Pascoe. Na een klunzige toespraak zwaait Dalziel het stel uit. De twee gaan op huwelijksreis, en zodoende heeft Dalziel een tijdje geen slachtoffer voor zijn eeuwig slechte humeur. Daarom gaat hij zelf ook maar op vakantie, waarna hij onderweg met zijn auto strandt in de stromende regen en een te grote plas. Hij wordt gered door een passerende begrafenisstoet. De mooie weduwe, Bonnie, biedt Dalziel tijdelijk onderdak in haar prachtige -maar met zware hypotheek belaste- Lake House. Bij Dalziel maakt ze gevoelens wakker waarvan hij dacht dat hij ze niet had. Maar hun geflirt wordt ruw verstoord als Bonnies zoon spoorloos verdwijnt en Dalziel een lijk in het meer vindt.

Het boeiende van Dalziel & Pascoe zit hem niet zozeer in de detective in het verhaal, of wie het gedaan heeft. Dalziel & Pascoe is weliswaar telkens weer het verhaal van de speurtocht naar de dader van een moord, maar het is niet zo maar een detective. De aantrekkelijkheid zit 'm in de intelligent geweven zijlijnen. Dalziel is een brok norse humeurigheid. Hij is lomp, en hij gaat horkerig om met zijn omgeving, met zijn partner Pascoe, met zijn bazen, eigenlijk zelfs met zichzelf. Een man die vertederende knorrigheid tot handelsmerk verheven heeft. Het contrast met Pascoe, zeker in deze eerste serie als een fris gewassen jochie, zo direct van school. Pascoe ondergaat alle schrobberingen van Dalziel met tomeloze kalmte, en soms rollende ogen.

Wat opvalt ten aanzien van de huidige series, is dat de eerste serie vrij sober is. Weinig strubbelingen met meerderen, alle ruimte voor Clarke in de rol van Dalziel, en Buchanan als Pascoe. Vooral aflevering drie, zonder Pascoe, is een openbaring. Dalziel krijgt alle ruimte, en een mooie man is het, in al zijn lelijkheid. Het zal voor Warren Clarke moeilijk zijn ooit nog een andere rol te spelen.

Hij doet het namelijk goed. Hij is lomp in zijn gedrag en voorkomen, en bovendien behept met varkensoogjes en boerenslimheid. Maar tegelijk zo onbeholpen in zijn (on)vermogen zich een houding te geven, dat het aandoenlijk is. Je kan niet anders dan zijn karakter sympathiek vinden. Zijn eeuwige gebrom past precies bij hem. De soberheid in de eerste afleveringen laat de nadruk op het acteerwerk leggen, waarschijnlijk meer dan recentere afleveringen. Dat maakt het de moeite waard. Tegelijkertijd is veel aandacht gespendeerd aan sfeer en omgeving. Vooral in aflevering drie, dat zich grotendeels in de druilerigere Engelse regen en in een Engels landhuis afspeelt.

Daarnaast is de jonge Pascoe bijzonder. Het contrast tussen Dalziel en Pascoe is groter dan in recente afleveringen. Ze zoeken nog hoe ze met elkaar om moeten gaan, en dat is boeiend om te zien. Het acteerwerk is lekker fris, en al is het soms wat hoekig, dan past dat prima in de karakters.

Al met al is deze heruitgave van afleveringen van de eerste serie van Dalziel & Pascoe zeker de moeite waard. Minpuntjes zijn het ontbreken van extra's. Je betaalt dus circa 20 euro voor drie afleveringen van deze serie, en dat lijkt te veel, tenzij je fervent fan bent van deze serie. En fans zijn er gelukkig veel. De prijs in verhouding tot soberheid van de uitgave doet me echter wel twijfelen over de waardering. Drie sterren is wellicht wat mager voor de echte fan, maar ik zie anderen nog niet zo snel dit geld uitgeven voor deze uitgave. Echte die-hard fans zullen waarschijnlijk minder malen om de prijs van deze box, en dus hoger waarderen.


Label: Just Entertainment/BBC Releasedatum: 7 maart 2007 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!