DVD: Volver

Volver is de laatste succesvolle film in de indrukwekkende reeks uit Pedro Almodóvars portfolio en verhaalt over het leven van drie generaties vrouwen in de Spaanse streek La Mancha. Vrouwen die strijd moeten leveren en moeten zien te overleven. De dood is samen met de letterlijke vertaling van de titel, terugkeer, het hoofdthema van dit drama waarin onder andere Penélope Cruz en Carmen Maura schitteren. De film is nu ook in Nederland op dvd verkrijgbaar.


'Volver' is een bekende tango van Carlos Gardel waarmee Pedro Almodóvar de thematiek van het verhaal perfect verwoordt. Het nummer wordt zelfs door Cruz gezongen in de film, al is het hier in de vorm van een flamenco. Het verhaal draait om terugkeer, acceptatie en wilskracht. De film duikt op soms surrealistische wijze in het verleden van Raymunda (Cruz) en haar zus Sole (Lola Dueñas) door de terugkeer van hun overleden moeder. Raimunda's leven kent vele geheimen die gedurende het scenario langzaam ontrafeld worden totdat we haar personage leren kennen en omarmen. Naast de verheven kunst als scriptschrijver toont Almodóvar ook hier weer zijn cinematografische kwaliteiten, al zijn ze hier in een rustiger vaarwater terecht gekomen dan in zijn vroegere werk. De karakters zijn mooi uitgewerkt en het spel van Cruz en de andere dames is sprankelend en werkelijk overtuigend. Het drama wordt afgewisseld met de nodige subtiele humor en de wending in het plot kent uiteraard de signatuur van de befaamde regisseur. De film heeft terecht een aantal Golden Globe, BAFTA en Oscar nominaties ontvangen.


De dvd heeft als extra's een trailer, een fotogalerij en een interessant en open interview met Pedro Almodóvar van bijna een half uur. Hierin vertelt hij ondermeer hoe het idee voor het script is ontstaan, waarom de vrouwen de centrale rol vervullen en hoe de keuze van de actrices tot stand is gekomen. Almodóvars leven in La Mancha was de sleutel tot dit verhaal, hij observeerde daar vroeger louter vrouwen aangezien de meeste mannen op hun werk waren. Deze vrouwen inspireerden hem voor enkele van zijn verhalen en zo ook Volver. De beleving van de dood en het moederschap zijn allemaal ontsprongen aan zijn jeugdherinneringen in La Mancha en gelukkig voor ons zijn deze gedachten nu voor iedereen te aanschouwen.


Label: A-film Releasedatum: 1 maart 2007 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!