DVD: Van Jonge Leu en Oale Groond

Er is een tijd geweest dat de regionale televisiezenders in Nederland uit niet meer bestonden dan een knullig nieuwsbulletin en een reclamespotje voor Slagerij Kampstra. De zender zat bij velen weggestopt op de televisie en er was nauwelijks geld om iets fatsoenlijks uit te zenden. Die tijd is voorbij, want de regionale zenders gaan zich steeds meer professionaliseren en in sommige gebieden zijn er zelfs commerciële zenders. Die verregaande ontwikkeling van de regionale omroepen blijkt ook uit de diverse series die de zenders hebben ontwikkeld en die soms zelfs op de nationale omroepen worden herhaald. In Friesland maakten we kennis met de knorrige Beant in Baas Boppe Baas, in Drenthe werd volkszanger Jannes getrakteerd op een eigen docusoap met de originele naam Gewoon Jannes en in Twente werd nationale cabaretlegende Herman Finkers het brein achter de dramaserie Van Jonge Leu en Oale Groond. Jannes werd later uitgezonden op SBS6 en kwam in 2004 op dvd, Baas Boppe Baas werd vorig jaar op dvd vereeuwigd en Van Jonge Leu en Oale Groond komt dit najaar op de buis op Nederland 1 en is sinds kort ook op dvd uitgebracht.



Centraal in Jonge Leu en Oale Groond staat de Twentse familie Wildspieker. Vader is net overleden en de kinderen maken zich zorgen om hun moeder. Ze heeft reuma en kan amper voor zichzelf zorgen, laat staan voor de hele boerderij. 'Gelukkig' heeft de oudste dochter, Fenna, ruzie met haar man en besluit ze bij haar moeder in te trekken. Dit tot groot genoegen van de vrouw van zoon Wildspieker. Die vindt het boerenleven maar achterlijk en loopt vooral achter de luxe van de ordinaire buurtjes aan. Maar de boerderij van de Wildspiekers wordt omringd door nog veel meer bijzondere mensen. Zo is er de Amsterdamse kunstenaar Bredero aan de ene kant en de gebroeders Olde Weernink aan de andere kant. Bredero kijkt als buitenstaander vol bewondering naar de cultuur en het heersende noaberschap (burenhulp). Gerrit en Mans Olde Weernink zijn een duo zoals er zoveel van zijn op het platteland; samen de zorg voor de boerderij en niet aan de vrouw. Ze lijken misschien achterlijk, maar tonen in de serie aan dat een simpel leven niet alleen voor simpele zielen is.



Jonge Leu en Oale Groond kent als centraal thema het leven in en de tradities van de streek Twente. De prachtige natuur, de oude gebruiken en het bijzondere dialect vormen een rode draad door de serie. Elke aflevering heeft een eigen onderwerp, maar bovenal maken de karakters en hun omgeving een ontwikkeling door. Zo is er de bouw van een multifunctioneel centrum in het schitterende stukje natuur 'Het Raasboske', de geldproblemen van Alwie en de sportavonturen van Monkie. Als losse verhalen zijn de afleveringen niet allemaal even spannend, maar als modern feuilleton biedt de serie bijzonder veel. Het acteerwerk is niet altijd even sterk en de karakters zijn niet allemaal even gelukkig gecast, maar toch heeft de serie zeker zijn charme. Gelukkig is de serie Nederlands ondertiteld, want er komt nogal wat Twents voorbij.



De release op dvd is vrij netjes. De serie was al eerder exclusief verkrijgbaar via Wehkamp (een van de sponsors van de productie), en is nu ook landelijk uitgebracht. De release bestaat uit vijf disks, die in een soort boekwerk worden samengehouden. Naast de 30 (!) afleveringen bevat de release ook een aantal extraatjes. Allereerst een blik achter de schermen, waarbij het vooral interessant is om te zien hoe de acteurs hun eigen band met de regio hebben gebruikt om hun karakter invulling te geven. Daarnaast zijn er verspreid over de disks verschillende blikken achter de schermen, kun je grappige bloopers afspelen en zijn er interviews met de cast en regisseur. Voor een dergelijke productie is er bijzonder veel aandacht besteed aan de release. Dat én de mooie samenwerking van regionale cultuur en onderhoudende verhaallijnen maakt Jonge Leu en Oale Groond tot een aanrader voor de liefhebbers van de betere feuilletons.


Label: Disky Releasedatum: 7 februari 2007 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!