DVD: Boo



Het is Halloween als een groepje tieners besluit op spooktocht te gaan. Ze kiezen voor het verlaten ziekenhuis Santa Mira. Na een brand op de derde verdieping, waar de psychiatrische afdeling zat, werden herstelwerkzaamheden steeds bemoeilijkt door raadselachtige ongelukken. Het ziekenhuis werd geheel gesloten en volgens velen spookt het er flink, vooral op de derde verdieping. Eén van de tieners, Emmett, is alvast met zijn hond naar het verlaten ziekenhuis Santa Mira gegaan om een aantal schrikeffecten te monteren. Het lege gebouw is het ideale decor voor een avondje griezelen; het licht flikkert en overal liggen nog rolstoelen, infuushouders en ziekenhuisbedden. Emmett begint op de begane grond met het aanbrengen van allerlei decoraties tot hij wordt verleid naar de derde verdieping te gaan. Het wordt hem erg makkelijk gemaakt, want de oude lift brengt hem er heen zonder dat hij op het goede knopje drukt. Als zijn vrienden aankomen bij Santa Mira zijn ze direct in de goede griezelsfeer. De objecten die Emmett heeft opgezet doen hun werk en de tieners gaan steeds dieper het gebouw in. Ze komen er achter dat niet alle schrikmomenten in scène zijn gezet, maar dat het echt spookt in Santa Mira. Hoofdrolspeelster Jessie is de enige die de wanhopige tieners kan helpen; met haar visioenen kan ze misschien een weg naar buiten vinden. Onderweg stuiten ze echter niet alleen op merkwaardige situaties, maar ook op andere tieners die proberen uit het ziekenhuis te ontsnappen.



Er valt veel te vertellen over Boo. Het is duidelijk dat debuterend regisseur Anthony C. Ferrante veel ideeën had, want het is soms allemaal wel erg overweldigend. In de zoektocht naar het ultieme schrikmoment heeft hij echter niet kunnen kiezen, waardoor het soms een beetje overdadig is. Toch kent Boo genoeg ingrediënten voor een succesvolle horrorfilm en dat begint met de locatie. Het verlaten ziekenhuis met psychiatrische inrichting is een ideaal decor om te griezelen. Niet alleen omdat het gebouw een sinister verleden heeft, maar ook vanwege de eindeloze gangen en beangstigende attributen. De tieners die zichzelf steeds dieper in de ellende dreigen te storten, lijken afkomstig uit American Pie, waardoor je soms een beetje het idee hebt naar een Scary Movie te kijken. Het acteerwerk is niet altijd even sterk, waardoor een gedeelte van de charme van de film verloren gaat. De expressie 'angst' wordt in ieder geval nog niet door de hele cast beheerst en op sommige momenten lijkt het wel alsof de tieners niet bang te krijgen zijn. Het is natuurlijk sowieso de vraag of het slim is om de lift te nemen als de stroom steeds uitvalt en als het eerste slachtoffer valt blijft iedereen vrij rustig en besluiten ze het lijk mee te nemen in een rolstoel. Prima idee natuurlijk, vooral als je net te weten bent gekomen dat geesten het lichaam van je dode vriendin kunnen overnemen om je ermee om te brengen.

Er gebeuren vreemde dingen en wat doe je dan? Je steekt zonder reden je hand in een gat in de muur!


De release op dvd is vrij netjes. Alhoewel het de eerste Nederlandse release van Boo op dvd is, heeft deze dvd toch de titel 'special edition' meegekregen. Ongetwijfeld omdat er extra materiaal aan de film is toegevoegd. Zo kun je tijdens de film een commentaartrack mee laten lopen, waarbij de regisseur uitleg geeft over bepaalde keuzes die hij heeft gemaakt tijdens de productie. Hij geeft aardig uitleg, maar jammer genoeg is hij weinig kritisch op het resultaat. Daarnaast bevat de dvd een 'making of', waarbij er vooral aandacht is voor de 'gore'. Die keuze is verklaarbaar, want Ferrante was bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor de make-up in The Dentist. De verwijderde, alternatieve en extended scènes zijn wel aardig, maar voegen weinig toe aan het verhaal. Zowel op het beeld als geluid is weinig aan te merken; de donkere scènes zijn gevrijwaard van ruis. De dvd is verpakt in een gewone keepcase, maar deze is omvat door een kartonnen slipcover.



Boo is een beetje een moeilijk geval als het gaat om een beoordeling. De sfeer is bijzonder eng en vooral in het begin zitten er echt wat originele schrikeffecten in. Zwaktepunten van het geheel zijn de matige acteurs en de keuzes die de karakters maken als ze proberen heelhuids uit Santa Mira te komen. Als Boo een voorbode is van wat we nog kunnen verwachten van Ferrante dan zou hij een grote kunnen worden in de horrorwereld. Met een betere cast en iets logischer verhaal had Boo uit kunnen groeien tot een van de betere tienerhorrors van de afgelopen jaren.


Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 31 januari 2007
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!