Film: Dead Or Alive


Dead Or Alive of afgekort DOA is gebaseerd op het gelijknamige spel. Het populaire vechtspel staat bekend om de snelle gameplay en heeft een aardig grote fanbase. Na de vele sequels en een aantal spin-off spellen zoals Dead Or Alive Xtreme Beach Volleyball komt er dan nu de eerste DOA film uit. Corey Yuen, onder andere bekend als regisseur van The Transporter en Jet Li’s The Enforcer, nam de taak op zich om het vechtspel naar het witte doek te brengen. Veel spellen lenen zich qua verhaal meestal niet erg goed voor een verfilming, maar dat dat geen reden is om het niet te doen blijkt wel uit de vele gameverfilmingen van onder andere de veel bekritiseerde Uwe Boll (Alone in the Dark) en Paul W.S. Anderson (Mortal Kombat). De cast van DOA bestaat onder andere uit: Devon Aoki (Sin City), Sarah Carter (Final Destination 2), Jaime Pressly (Torque) en Holly Valance


Na de verdwijning van haar broer bij het prestigieuze vechttoernooi DOA verlaat Prinses Kasumi haar clan om uit te zoeken wat er met hem is gebeurd. De organisatie van DOA beweert dat haar broer om is gekomen bij een gevecht. Hij zou daarbij van een klif zijn afgevallen en daardoor zou zijn lichaam nooit zijn gevonden. De prinses gelooft hier niets van en voelt dat haar broer nog leeft. Al vrij snel krijgt de prinses het voor elkaar om een uitnodiging van DOA te krijgen. Terwijl de andere deelnemers er alles aan doen om het toernooi te winnen, is het prinses Kasumi vooral te doen om achter de geheimen van de organisatie te komen. Het duurt niet lang voordat duidelijk wordt dat Donovan, de baas van DOA, heel wat van plan is. Ook andere deelnemers raken verzeild in de snode plannen van Donovan en gaan samenwerken met prinses Kasumi om hem voor eens en voor altijd onder de zoden te meppen.


Het verhaal van DOA zit boordevol clichťs en is net zo ridicuul als soortgelijke films zoals Mortal Kombat en Streetfighter. Men neme een vechter als hoofdrolspeler en weeft er een goedkoop wraakverhaaltje doorheen en de rode draad is daar. Er hoort uiteraard ook nog wat te gebeuren met de bijrolspelers en dan is het verhaal wel zo een beetje klaar. Het acteerwerk is zeker niet van een hoog niveau, maar het wordt gelukkig nergens echt tenenkrommend slecht. Nou moet worden gezegd dat DOA niks meer en minder pretendeert dan simpel vermaak te zijn waar het verhaal ondergeschikt is aan de vechtpartijen. Vechtpartijen die snel en hip gemonteerd zijn en waar geprobeerd wordt de hoofdpersonen, voornamelijk vrouwelijke karakters uit de game, zo leuk mogelijk in beeld te krijgen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat DOA voor wat het is eigenlijk nog best te pruimen is. De gevechten zien er redelijk uit, een gedeelte van het publiek zal het vast niet erg vinden om de hoofdpersonen zo nu en dan in weinig verhullende kleding in beeld te zien en het is ze gelukt om een redelijk game-gevoel aan de film te geven. DOA is absoluut geen goede film, maar vermakelijk is het tot op zekere hoogte wel. Meer moet je er ook echt niet van verwachten, want dan kom je van een koude kermis thuis.
Label: RCV Releasedatum: 8 februari 2007
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!