CD: The Van Jets - Electric Soldiers

Wat hebben de Evil Superstars, Das Pop en Goose met elkaar gemeen? Natuurlijk komen ze allemaal uit Vlaanderen, maar ze wonnen ook allen de hoofdprijs van het prestige Humo's Rock Rally, de belangrijkste talentencompetitie in België. De verrassende winnaar in 2004 was The Van Jets, vier Oostendenaren die met hun vuige glamrock tegen alle verwachtingen in de subtiele jazzpop van Absynthe Minded wisten te verslaan. Met tienduizend euro op zak volgde in 2005 een EP, met meteen al een hit in de gedaante van het zeer catchy 'Ricochet'. De nadruk lag toen al op het gitaargeweld en de ritmische drums, en dat is op debuutalbum Electric Soldiers niet anders.




Het is wel allemaal wat subtieler geworden, minder punk, meer pop. Dat komt de sound zeker ten goede, maar het blijft wel pure rock 'n roll. Verwacht geen Chinese violen of intrigerende pianosolo's, 'harder en sneller' is het motto. Maar zonder de kwaliteit en de opbouw van de nummers uit het oog te verliezen, misschien wel de verdienste van producer Pascal Deweze (Sukilove). Net als bij eigenlijk alle Belgische rockbands ligt de nadruk sterk op de basgitaar. Toch hebben The Van Jets meer gemeen met de glamrock uit de jaren '70 dan hun Vlaamse broeders van bijvoorbeeld Millionaire of Soulwax. T. Rex zou goed een belangrijke invloed kunnen zijn geweest, de ritmische sectie lijkt bij The Stooges vandaan te komen. Ooit afgevraagd hoe Jack White zou klinken als hij in een West-Vlaamse badplaats zou geboren zijn? 'What's Going On?#' geeft waarschijnlijk een redelijk antwoord. Denk The Von Bondies, maar dan nog gemener en viezer.

Zoals het een review betaamt, hoor je nu te vermelden dat ondanks al deze duidelijke overeenkomsten ze toch wel degelijk een eigen stijl hebben ontwikkeld. Regels zijn er om te verbreken, maar het kan in dit geval niet anders. Elke song past perfect bij de band, ook al is het elke keer net weer iets anders. 'Run 'n Hide' is mysterieus met een langzame opbouw, terwijl single 'Electric Soldiers' meteen losbarst in een oorgastisch geweld van gitaren, drums en vocalen. Maar alles klinkt ontegenzeggelijk als The Van Jets. Smerig, hard, aanstekelijk. Niet origineel, maar wel beter dan de meeste bands in het genre.




Je zou het op het eerste gehoor absoluut niet geloven, maar wie verder luistert zou zo maar één van de leukste en spannendste pure rockplaten van de afgelopen tijd kunnen ontdekken. Na Goose vorig jaar en een paar dagen geleden Larsson alweer een fijne pretentieloze debuutplaat uit het zuiden. Koop die plaat en ga ze vooral live zien! Helaas zijn er nog geen data in Nederland bekend.


Label: Belvédère Releasedatum: 8 februari 2007 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!