Concert: Razorlight - Vredenburg

Even leek het erop alsof er geen Razorlight meer zou zijn ten tijde van het optreden dat 7 februari plaats vond in Vredenburg in samenwerking met Tivoli. "Razor fight" kopte de Mirror op dinsdag nog. Zanger Johnny Borrell en bassist Carl Dalemo raakten slaags, ditmaal niet in een Londense club na een prijsuitreiking, maar op het podium in Lyon! Dalemo was al vanaf drie uur 's middags drank naar binnen aan het tikken en nu is Borrell niet de meest bescheiden en introverte persoon op deze aardkloot, en dat botst soms blijkbaar. Gelukkig miste Johnny geen tandjes en had Carl er geen gekneusde vingers aan overgehouden. Het podium werd gewoon bezet door de band die hoge ogen gaat gooien bij de Brit-awards volgende week, aldus kenners van de Britse muziekscene.


Maar eerst kreeg Taxi to the Ocean de kans op eigen bodem het publiek voor zich te winnen. Na succesvol als voorprogramma te hebben gediend voor onder andere The Stranglers en The Tragically Hip, was het nu de beurt aan Razorlight om hen uit te nodigen. Ze zetten een goede show neer waar de vuige rock triomfeerde en de band het publiek al los maakte nog voor de hoofdact was begonnen.

Razorlight brak in 2004 door in Engeland met hun eerste cd Up All Night. In Nederland sloeg het debuutalbum niet echt aan maar hun laatste album was ook hier een groot succes en de inhoud hiervan vulde ook het grootste deel van de setlist in Vredenburg. Rond 21.30 uur werd het concert ingeluid met de bekende single In The Morning. Johnny Borrell is net als op Lowlands gehuld in een te strakke, witte outfit en eist alle aandacht van het publiek op. Hij is het gezicht van de band en een rasechte artiest. De jongeman is wat arrogant en toont enige gelijkenis met een jonge Iggy Pop op het podium.


De muziek die die avond uit de speakers schalde was in combinatie met de show die Borrell & co opvoerden zeer onderhoudend. Op een opgeblazen monitor en een kink in de microfoonkabel na was het geluid op de vloer erg goed. De hoger gelegen zitplaatsen kregen het met wat minder volume te stellen. Het publiek reageerde echter overal erg enthousiast en brulde nummers als America, LA Waltz, Who Needs Love, Fall to Pieces en Back to the Start luidkeels mee. Tracks van het debuutalbum werden iets minder herkend en het meezingvolume nam hiermee ook af. De mix tussen 'oud' en 'nieuw' was echter goed gekozen waardoor de aandacht nooit wegzakte. Misschien dat Borrell dacht dat dit voor de hoger gelegen zitplaatsen wel het geval was en kwam hij de fans tegemoet. Met ontbloot bovenlijf beklom hij de stellages in het muziekcentrum totdat hij helemaal bovenin was aangekomen, daar ontsprongen de laatste zinnen van het nummer van zijn lippen, al zittend op een reling hoog boven de grond.



Binnen no time verscheen hij weer op het podium en daar bracht de band nog een encore van drie nummers ten gehore. Razorlight verdween daarna onder luid gejuich in de donkere catacombe en liet een vermaakt en voldaan publiek achter zich.

Setlist:

In the Morning
Hold On
Golden Touch
Back to the Start
Dalston
Pop Song 2006
LA Waltz
Fall to Pieces
Can't Stop
Somewhere Else
America
In the City

Encore:
Who Needs Love
Vice
Stumble and Fall


Razorlight Vredenburg datum: 7 februari 2007
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!