DVD: The Purple Plain

In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog strijdt de Canadese piloot Bill Forrester in de jungle van Birma tegen de Japanners. Forrester (gespeeld door Gregory Peck) gedraagt zich aanvankelijk nukkig ten opzichte van zijn strijdmakkers, maar door een vliegtuigongeluk en een ontmoeting met een bijzondere vrouw lijkt daar in deze wat introverte, doch klassieke oorlogsfilm verandering in te komen.


De film, een uitgave van Essential Cinema, is alweer uit 1954, en dat hij meer dan een halve eeuw oud is, is wel te zien en te horen. Niet zozeer vanwege de technische kwaliteit van beeld (4:3) en geluid (Dolby Digital 2.0), want die is prima in orde. Het zijn meer de scherpe, overlopende beelden en de 'zware', bombastische muziek die de film karakteriseert. 'Screenwriter' Eric Ambler gebruikte Sri Lanka als setting voor de film, dezelfde locatie als het qua beeld sterk gelijkende The Bridge on the River Kwai, een andere, bekendere klassieker.

De dvd zelf is helaas sober van opzet: op een aardig filmografie-boekje van zes bladzijdes na zijn er verder geen extra's. Verwacht bij The Purple Plain, gebaseerd op het gelijknamige boek van H.E. Bates, geen oorlogsgeraas. Het is geen vroege voorloper van een film als bijvoorbeeld Platoon, maar vooral een stille film met een psychologische ondertoon over heldendom en verdriet. De noeste maar heldhaftige kop van Gegory Peck als Bill Forrester past dan ook uitstekend in dit verhaal.


Dat verhaal lijkt aanvankelijk maar langzaam op gang te komen. Regisseur Robert Parrish neemt ruim de tijd om de psyche van Forrester uit te diepen. Daardoor verloopt de film (vier BAFTA-nominaties) weliswaar wat traag, maar geeft het uiteindelijk wel veel meer diepgang dan actie.

De somberheid van de levensmoeë piloot wordt veroorzaakt door stil verdriet: in het begin van de oorlog is Forrester zijn kersverse bruid bij een bombardement verloren. Hij ontmoet echter een jonge Birmese vrouw: Anna (een mooie rol van Win Min Than). Ze vallen als een blok voor elkaar, waardoor Forresters levenszin terugkeert. Helaas slaat het noodlot wederom toe: tijdens een routinevlucht stort hij samen met zijn copiloot en een passagier neer in vijandelijk gebied. Nu zijn het de andere twee die somber zijn over hun lot, terwijl Bill Forrester vastbesloten is deze hel te overleven.

Of hem dat lukt, is in deze film misschien niet eens zo'n verrassing. 'Greg' Peck is niet voor niets vaak ge-typecast als held. Het is vooral knap hoe regisseur Parrish zelf in betrekkelijk korte tijd (speelduur van de film is 98 minuten) een eindeloos lijkende overlevingstocht weet te verfilmen. De dorst en hitte van het drietal is bijna tast- danwel voelbaar.
The Purple Plain is dan ook vooral een mooie rolprent, met een nobel verhaal.

[Mayday Mayday:] happy end wordt niet gegarandeerd.


Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 30 januari 2007
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!