CD: The Comsat Angels - re-releases

Platenmaatschappij Renascent verricht goed werk. Vorig jaar bracht Renascent de eerste drie Comsat Angels-albums opnieuw uit plus een verzamelaar met zeldzaam livemateriaal. Nu komen ze met twee re-releases van de twee albums uit de jaren negentig, My Minds Eye (1992) en The Glamour (1995). Als dat nog niet genoeg is, is er ook nog een nieuwe dubbelelaar met voornamelijk demo's.
Het antwoord op de vraag 'waarom?' is makkelijk te beantwoorden. The Comsat Angels is een cultband uit Sheffield die redelijk van invloed is geweest op het retro eighties geluid van een aantal bands van nu. Onder meer leden van Bloc Party en Editors zien hen als helden. Maar bovenal zijn de platen moeilijk te vinden, en daarom slaat Renascent twee vliegen in één klap.

Vaak wordt gezegd dat The Comsat Angels op z'n minst het succes van Simple Minds of U2 zouden hebben verdiend. Op basis van de albums uit hun beginjaren (Waiting for a Miracle, Sleep No More en Fiction) zou dat gerechtvaardigd zijn geweest. Door het gebrek aan hitsingles koos de post-punk/new wave-band commercielere wegen om het succes te vergaren en faalde daar in. In het begin van de jaren negentig was de band op sterven na dood. Niemand verwachtte nog iets van The Comsat Angels. Toch kwam er in 1992 The Minds Eye uit. Een verrassende plaat die van hetzelfde niveau was als hun eerste drie. 'Fields of Tall Flowers' behoort tot de beste liedjes die de band heeft gemaakt.
The Minds Eye is -net als alle andere albums- moeilijk te vinden en ook daarom opnieuw uitgebracht. Het bevat vier b-kanten en verschillende alternatieve mixen van reguliere tracks.

In 1995 verscheen de zwanenzang van The Comsat Angels: The Glamour, een album dat onder grote tijdsdruk maar half werd af gemaakt. Niet lang na de release ging de band uit elkaar. Het album werd gekenmerkt door het 'grungy' geluid. De zang is rauwer de gitaren meestal gegoten in een saus van distortion.
Ook The Glamour is in een nieuw jasje gestoken, zij het een stuk rigoureuzer. Het is een dubbelalbum geworden met bijna alles wat de band tijdens de Glamour-sessies heeft opgenomen. De dertien oorspronkelijke nummers staan nu verdeeld over twee cd's. Daardoor klinkt het logischerwijs niet als een geheel. Sommige originele mixen zijn vervangen door nieuwe. Verder staan er vijf nooit uitgebrachte nummers op en zelfs een demo.

De derde release van Renascent is To Before en bevat voornamelijk nooit uitgebrachte demo's uit de periode 1978 - 1993. Maar ook de allereerste single 'Red Planet' is bijgevoegd, die nooit eerder op cd verkrijgbaar was. Een aantal van de demo's zijn ooit verwerkt tot albumtracks zoals 'Mass', 'Lost Continent' en 'Under the Influence'. Anderen zijn gebruikt voor Fire on the Moon dat werd uitgebracht onder de naam 'Dream Command' in 1990. Opvallend is het uitstekende geluid van de demo's op de tweede cd. Dat kan niet gezegd worden van sommige verloren gewaande oude demo's op de eerste cd, die noodgedwongen van DATS en cassette's zijn geschraapt. Desalniettemin een prachtig tijdsdocument.


Label: Renascent Releasedatum: 29 januari 2007 Waardering:
My Minds Eye:
The Glamour:
To Before:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!