CD: 30 Seconds to Mars - A Beautiful Lie

EMI heeft besloten om het tweede album van 30 Seconds to Mars proper uit te brengen nu 'The Kill' regelmatig airplay krijgt. A Beautiful Lie verscheen namelijk al in augustus 2005 en kon toen hier weinig potten breken. In de Verenigde Staten heeft dit album inmiddels de platinum status (1 miljoen exemplaren) bereikt wat opmerkelijk is gezien de matige verkoop van het titelloze debuutalbum van de 30 Seconds to Mars. Het zal iets te maken hebben met de emo-hype.
Niet dat 30 Seconds to Mars iets te maken heeft met die mietjes die muziek maken voor snijdende 14-jarige meisjes, maar goed... Al moet gezegd worden dat Jated Leto en handlangers wel eyeliner gebruiken. Laat ik daar als fulltime heteroseksueel niet over vallen.



"Wie zeg je? Jared Leto? Is dat niet die acteur?" Het is absoluut die acteur van Requiem for a Dream, Fight Club (waar zijn smoel tot moes geslagen wordt), Alexander, Lord of War en nog een paar films. Het komt misschien door dat Jared Leto nooit zo gedweept heeft met zijn status van populair acteur dat zijn band in het begin niet erg liep. Het debuut was namelijk best wel te pruimen. Een soort van atmosferische post-grunge met een hoop dansbare elementen en dat soort ongein.

Geïnspireerd door de plaatsen die hij bezocht tijdens de promotie-tour van 30 Seconds to Mars schreef hij dit album. Hij zag de schoonheid van de natuur maar tegelijkertijd ook de ellende en waar mensen toe in staat zijn. Die contradictie loopt als een rode draad door A Beautiful Lie. De grote stap voorwaarts wordt nergens gemaakt. De songs zijn nóg pakkender maar zeker even dynamisch. Het duistere randje is onaangetast. De 80's invloeden zijn vertrouwd. Toch speelt Jared Leto op safe, door geen nieuwe wegen te verkennen. Wel jammer, want de songs zijn oké en Leto's heldere zang lijkt een groter bereik te hebben gekregen. Hij schreeuwt zijn longen regelmatig uit zijn lijf ('The Kill' en 'Fantasy' met overigens een verwijzing naar 'Smells Like Teen Spirit') zonder dat je het gevoel krijgt dat hij als een speenvarken gemarteld wordt.



Het is slim van EMI om het album nu onder de aandacht te brengen. Al hebben fans van het eerste uur de cd waarschijnlijk al meer dan een jaar in hun bezit. Voor hen zijn de drie extra songs (incl. de Björk-cover 'The Hunter') misschien een reden om toch tot aanschaf over te gaan.


Label: EMI Releasedatum: 16 augustus 2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!