DVD: Lebbis en Jansen - Jakkeren door 2006

Dit jaar moeten we zonder, geen koningsduo van de snelle lach op oudejaarsavond in 2007. Lebbis en Jansen gaan solo dit jaar en komen hopelijk in 2008 wel weer samen voor een humoristische afsluiting van het jaar. Afgelopen december jakkerden ze nog wel door 2006 en die conference is nu ook op dvd verkrijgbaar.


Het begin van de voorstelling is traag, iets wat we niet gewend zijn van het duo. De zaal wordt afgekamd naar mensen die zich gehouden hebben aan de oproep om een groepsgevoel te creëren, maar echt grappig is dit niet. De eerste tien minuten lijken de beide heren echt nodig te hebben om op gang te komen. Ze spelen twee shows op één avond waardoor de gedrevenheid misschien wat afzakt, maar dat kan het haast niet zijn.

De show heeft dezelfde opzet als andere jaren, snelle verwijzingen en grappen naar belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden. Zaken die je anders was vergeten worden even opgerakeld, maar het gebeurt minder vaak dat Lebbis al spugend van woede op het podium zijn punt staat te verdedigen tegenover Dolf of de zaal. Ze zijn het nogal vaak met elkaar eens dit jaar, maar vallen elkaar tevens minder bij als er wordt gefoeterd. Foeteren gebeurt dit jaar vooral op religie, Verdonk, en de stompzinnigheid van regeltjes en aanverwante zaken. Paspoortcontroles op het vliegveld, Halal slachten van onverdoofde koetjes, schaatsen met een burka, de gestrande paarden in Friesland en het Nederlandse leger dat er vervolgens weer faalde. Ze maken zich er druk om, maar ze worden er niet echt kwaad meer om. Alleen als het gaat om Rita, Lebbis spuugt eens ouderwets zijn gal op het podium en Dolf probeert er daarna tegendraads op in te gaan. Dat was het concept van de voorgaande jaren, nu is het meer op elkaar afgestemd en zijn er helaas minder lachsalvo’s te vinden. De spitsvondigheid lijkt wat minder scherp te zijn dit jaar, ondanks dat ze vrij hard en open tegen onderwerpen als islam en politiek te keer gaan. Natuurlijk valt er nog wel te schaterlachen met de twee komische mannen, geef Lebbis een banjo en een verhaal en hij tovert een lach op je gezicht. Het is even een nieuw element in de show die qua opzet wel aan je geeft wat je verwacht. Ook het “dat komt nooit meer terug” nummer wordt weer uit de kast gehaald.


De dvd bestaat niet alleen uit de redelijk korte voorstelling zelf, maar bevat ook enkele grappige extra’s. Zo kabbelen Hans en Dolf achttien minuten lang over hun vakantiefoto’s uit Nieuw Zeeland, Australië, Canada en de VS. Verder leest Jansen voor uit eigen werk, terwijl Lebbis een potje aan het poolen is en voorspellen ze beide wat er dit jaar gaat gebeuren. Mocht je nog een iets andere voorstelling willen dan staat er ook nog een audioversie op van een try-out van de voorstelling. De extra’s trekken de dvd-uitgave van de conference wel iets omhoog. De eindconclusie komt op 3,5 ster uit.


Label: PIAS comedy Releasedatum: 8 januari 2007
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!