De Beermachine: Brouwen en tappen uit hetzelfde vaatje

Voor sommige ontdekkingen zal de mensheid de oude culturen eeuwig dankbaar zijn, neem nu dranken als koffie, wijn en niet te vergeten…één van de meest gedronken vloeibare versnaperingen ter wereld: bier!

De laatste jaren is de thuistap sterk in opkomst, een wereldkampioenschap voetbal zorgde niet alleen voor een toename in verkopen van breedbeeld televisies maar ook in die van thuistaps. Maar nu is er weer iets nieuws, een thuistap waarin je je eigen bier kan brouwen: de Beermachine!


Het is niet voor iedereen weggelegd (sommige mensen kunnen niet wachten), maar het heeft toch wel iets speciaals natuurlijk. Je eigen biertje tappen na een weekje brouwen, je haalt er net iets meer voldoening uit (als het aangenaam smaakt) en het scheelt weer gesjouw met kratten. Dit apparaat kan er voor zorgen dat je in één week tien liter bier voor je kiezen krijgt, maar hoe werkt het, is het veel werk en nog belangrijker, is het bier lekker!?

Het pakket bestaat uit een aantal lossen onderdelen die vrij simpel in elkaar te zetten zijn. De tekeningen in de handleiding zijn soms wat klein, maar met een beetje turen en logisch nadenken is het zo in elkaar gemonteerd.

Het vat bestaat uit twee delen die met behulp van een rubberen band en afsluitstrips luchtdicht op elkaar gezet worden. Hierin worden eerst het tapgedeelte en het gedeelte voor de CO2-patronen in aangebracht. Alles is eigenlijk van plastic, wat het geheel lekker licht maakt. Maar er komt natuurlijk nog ongeveer tien kilo bier in.

Nadat het apparaat in elkaar is geknutseld (wat maar een kwartiertje kost) moet het schoongemaakt worden om besmetting in je biercultuur te voorkomen. De handleiding raadt hiervoor een paar liter water met een kopje chloor aan. Dat werkt inderdaad ontsmettend maar kan de smaak van je bier wel beïnvloeden. Mocht je aan citroenzuur en sulfiet kunnen komen (als je bijvoorbeeld wel eens vaker thuis brouwt), gebruik dat dan. Als alles binnenin de tank ontsmet is kan er gebrouwen worden!


Het pakket bevat een zak beermix die het mout, hop, gerst en een apart zakje met brouwersgist bevat voor tien liter brouwsel. Er zijn beermixen in verschillende smaken te koop voor het thuisbrouwen, zoals Czech Pilsener en Dutch Lager (voor 10,95 euro te verkrijgen bij Gadgetfabriek). De Beermachine wordt voor 1/3 gevuld met water en vervolgens kieper je de inhoud van de beermix-zak erin. Pas wel op het zakje gist dat erin zit, dit moet je er eerst even uithalen, openknippen en het gist er los ingooien, anders gebeurt er vrij weinig uiteraard. Nadat alles in het vat zit kan de schroefdop strak aangedraaid worden en is het afwachten geblazen. Het brouwproces wordt uitgevoerd met alleen maar natuurlijke ingrediënten (zonder conserveringsmiddelen) en vindt onder druk plaats waardoor het brouwproces versneld wordt.

De handleiding geeft aan dat het ongeveer drie tot vijf dagen duurt voordat het bier geschikt is. Belangrijk is dan wel dat je de temperatuur in huis constant op 20-23 graden houdt (20 graden is optimaal). Mocht het bier na vijf dagen nog wat zoet smaken laat het dan nog één à twee dagen staan. Vervolgens is het raadzaam om het bier een paar dagen koel te zetten zodat de helderheid zal toenemen en de drinktemperatuur omlaag gaat natuurlijk.

Mijn persoonlijk brouwsel heb ik zes dagen laten staan om de zoetheid nog wat af te zwakken, en vervolgens een weekendje gekoeld om het bier wat helderder te krijgen. Daarna installeer je het CO2-patroon en door op de zwarte knop aan de onderkant te drukken komt het vat weer op druk te staan. Hierdoor creëer je schuim bij het tappen en blijft het bier ook beter houdbaar. Het resultaat van iets meer dan een weekje brouwen is tien liter bier. Het bier is nog een tikkeltje zoet en troebel (ook door het verplaatsen van het vat voor de foto's) voor Dutch Lager en de CO2 verdwijnt sneller dan uit de fles of professionele tap, maar de schuimkraag is mooi constant en het is een lekker biertje geworden, en je hebt een leuke manier om het te serveren. Een echte aanrader voor de bierliefhebber met een beetje geduld. Proost!


Leverancier: Gadgetfabriek
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!

Prijs is normaal 99,95 euro.

Wil je de Beermachine zelf aanschaffen? Dat kan via www.gadgetfabriek.nl. Vul bij je bestelling de kortingscode in en je ontvangt ook nog eens 10% korting, speciaal voor bezoekers van FOK!. Deze korting is overigens ook geldig voor de andere producten die je bij gadgetfabriek.nl vindt.