DVD: Het Bernini Mysterie Ontrafeld

Enkele dagen terug verscheen de review van de Da Vinci Files al op de FP. Die verzameling ging in op de vraagtekens rondom Dan Browns' The Da Vinci Code. Een groot deel van de lezers heeft ook Het Bernini Mysterie gelezen, originele titel Angels & Demons. Meer van hetzelfde recept, al is het Bernini Mysterie chronologisch gezien de voorganger van de Da Vinci Code. Kwalitatief ook een stuk beter. Ook in dit boek maakt Dan Brown 'weer' gebruik van mysterieuze geheime genootschappen en verborgen symbolen in oude meesterwerken. Zoals de titel al doet vermoeden, deze keer vooral van de Barokke meester Bernini, hofleverancier van de Roomse kunstschatten. Hele volksstammen gaan nu naar Rome om de beschreven beelden eens zelf te bestuderen. Als je wat gehecht bent aan zowel je portemonnee als de inhoud, kun je ook gewoon in je luie stoel deze twee DVD's bekijken.

In het Bernini Mysterie zijn twee geheime genootschappen actief, de Illuminati en de Vrijmetselaars. De eerste richt (of is het nu richtte?) zich met name tegen religie en de Roomse kerk in het bijzonder. Wetenschap en religie botsen vaak, ondanks inspanningen van diverse gelovige wetenschappers zoals Thomas van Aquino. Die komt dan niet voor in het boek, maar is wel een mooi voorbeeld hoe er vaak verwoede pogingen werden gedaan om religie en wetenschap te verenigen. De Illuminati geloofden hier niet zo in en wilden alleen de rede promoten. De kerk was slechts een slechte invloed. In hoeverre zou dit genootschap daarbij ook gebruik maken van geweld zoals in het Bernini Mysterie? Ze zouden ook aan de wieg staan van de ideeën van Karl Marx en het communisme, dat geeft in onze belevingswereld al een goede voedingsbodem voor meer dan genoeg complottheorieën. De DVD gaat zoals ook in de Da Vinci Files stap voor stap te werk. Beetje bij beetje worden alle gedachtekronkels van Brown nagegaan.

Kan Bernini net zoals Galileo echt een leider zijn geweest van de Illuminati en ondanks zijn vele Roomse kunstwerken juist bezig zijn met het zagen aan de stoelpoten van de preekstoel? Uiteraard worden ook andere feitjes uit het boek doorgespit, zoals de mogelijkheid van de aanwezigheid van de botten van Petrus onder de basiliek. Ook dat is niet voor niets als een bouwsteen in zijn boek gekozen door Brown. Of die botten er nu wel of niet liggen, is namelijk helemaal niet zo vanzelfsprekend als men ons wil doen geloven. En denk ook aan de dood van paus Johannes Paulus I; verder wordt er ook gekeken naar de Assassijnen en zelfs een vergelijking gemaakt met de methoden van Al-Quaida. Voor sommigen zal de wereld van religie in elk geval een stuk minder rooskleurig worden dan voorheen.


De tweede disc bevat een documentaire over de Vrijmetselarij. Dit genootschap is een stuk bekender. Enkele maanden geleden was er zelfs een open dag georganiseerd hier in Eindhoven en op andere plekken. Maar wat is nu echt de invloed van deze bende? Ze treden in elk geval een stuk meer naar buiten op dan de eerder genoemde Illuminati. Vrijmetselaars zouden aan de grondvesten liggen van Amerika en ene George W. Bush zou ook tot deze orde behoren. Nou is dat natuurlijk niet de beste reclame op dit moment, maar toch. Het geeft wel aan dat er genoeg intriges mogelijk zijn. In hoeverre zitten Vrijmetselaars achter ander grote omwentelingen in de wereld?

Dit deel is vooral gericht op Amerika. Op zich interessant, maar aangezien we hier niet in Amerika leven - hoezeer we er ook door beïnvloed zijn - was het wel leuk geweest om wat meer te zien over de Vrijmetselaars in de Oude Wereld. Waar het immers ook is begonnen en waar het Bernini Mysterie zich ook voornamelijk afspeelt. Het lijkt eerder op een PR-campagne om de eerdere negatieve spiraal rondom de organisatie weer te boven te komen. Een gemiste kans, zeker vergeleken met het schijfje over de Illuminati. Al met al is het de moeite waard voor de fans van de boeken, ietsje minder voor een leek. Maar die zijn dan ook op een hand te tellen.

Label: House Of Knowledge Releasedatum: 25 december 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!