DVD: Niet Schieten! - Zieke Geesten

Het cabaretgezelschap Niet schieten! bestaat uit Arend Edel, Erik Jobben en Maarten Hennis en won in 1994 al de jury- en publieksprijs van het Cameretten Festival. Ook eindigden ze op de tweede plek van het Amsterdams Kleinkunst Festival in datzelfde jaar. Geen onervaren jongens dus. Tien jaar later, in 2004, toonden de heren hun kunsten met het programma Zieke Geesten. De regie lag in handen van Hetty Heyting, ook geen onbekende van de planken. De show is nu uitgebracht op dvd, maar is het ook de moeite waard?


In de show staat de vriendschap tussen de drie mannen in het spotlicht. Ze laten hun gedachten leiden langs verboden verlangens die hen bezig houden, zoals moord en aanranding bijvoorbeeld. Als een vierde vriend ongevraagd de revue passeert om de fantasieën om te zetten in werkelijkheid gaat het mis. Spitsvondig, confronterend en volslagen krankzinnigheid zijn enkele termen die op de cover prijken. Confronterend is daarvan de enige met een solide basis. Onderwerpen als moord en aanranding worden luchtig en op cabareteske wijze behandeld, wat voor sommige mensen wel als zodanig beschouwd zal worden. Spitsvondig is wat overdreven, want ondanks dat het trio enkele vreemde insteken heeft in hun grappen, zie je sommige dingen ook al van verre aankomen en zijn vaak ook niet echt grappig. Het mist juist die scherpe randjes, zeker als het om confronterende onderwerpen gaat. Zoiets vraagt bijna om harde grappen, ranzigheden en onverwachte wendingen, maar Niet Schieten! draait verhalend om een sterke grap heen. Volslagen krankzinnigheid slaat de plank ook een beetje mis. Hans Teeuwen, die is volslagen krankzinnig (al is het op een absurdistische manier). Niet Schieten! komt met een gedirigeerd verhaal dat weliswaar enkele malen van de hak op de tak springt maar resulteert niet in chaotische krankzinnigheid.


De voorstelling is amusant, maar heeft simpelweg te weinig momenten voor een cabaretvoorstelling waarop je in een deuk ligt of hardop lacht. Het is net iets te kleinkunstig, of kleinkunstmatig zelfs misschien. Sommige mensen zullen hiervan houden en zullen ervan kunnen genieten. Personen die Theo Maassen, Hans Teeuwen, Guido Weijers en Ronald Goedemondt kunnen waarderen zullen zich bij deze voorstelling een beetje vervelen helaas. De dvd is ook niet uitgerust met extra's, wat bij mij een nog groter gevoel van leegte achterlaat...


Label: CNR Music Releasedatum: 30 november 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!