DVD: Big Bear

De tweedelige miniserie Big Bear vertelt het verhaal van Mistahimaskwa, beter bekend als Big Bear. Big Bear was in de jaren tachtig van de negentiende eeuw stamhoofd van de Cree, een indianenstam die in Canada leefde. Hij is vooral bekend om zijn verzet tegen de Canadese regering. De miniserie heeft in 1999 in eigen land meerdere nominaties gehad voor onder meer Beste regie en Beste kostuums in een miniserie, en is nu dus verkrijgbaar op dvd.


Elk deel is ongeveer 85 minuten lang en hoewel het duidelijk één geheel is, richt elk deel zich op een andere fase in Big Bears eeuwig durende gevecht. In het eerste deel van de miniserie maken we kennis met de Cree en hun stamhoofd. De nieuwe bewoners van Canada rukken steeds verder op in het land en verjagen zodoende de bizons die de voornaamste voedselbron zijn van de Cree en andere stammen die in het gebied wonen. In deze periode besluit de Canadese regering om verdragen op te stellen tussen zichzelf en de stammen. De stammen krijgen een geheel eigen stuk grond en hulp van de regering als ze er voor kiezen om al hun rechten op te geven. Een aantal stammen waaronder de Cree zijn het daar uiteraard niet mee eens en verhuizen naar plekken waar de regering nog niet is gearriveerd. Het leven voor de Cree wordt steeds harder en langzaam wordt de druk op Big Bear groter om toch maar het verdrag met de regering te sluiten. In het tweede deel zien we hoe Big Bear steeds meer de grip op zijn stam verliest en de jonge garde steeds extremer rebelleert tegen de Canadese regering en Big Bear zelf.


Big Bear is een redelijke miniserie, maar is af en toe een beetje saai uitgewerkt. Het ziet er voor een miniserie allemaal zeer oké uit. De kostuums en dergelijke zien er allemaal aardig uit en de mooie landschappen worden redelijk in beeld gebracht. Opmerkelijk aan het taalgebruik is dat de Cree Engels spreken en de Canadese regering een soort van brabbeltaal. Dit is waarschijnlijk gedaan als reactie op de vele films waar juist de indianen brabbeltaal spreken en om de ondertiteling-vrezende Noord-Amerikanen wat meer mee te laten leven met de Cree. Dit zal voor het tweede deel overigens weinig zin hebben als een gedeelte van de Cree steeds extremer rebelleert. Het acteerwerk voldoet, maar is zeker niet overal even goed. De miniserie kijkt het beste weg als je beide delen niet meteen achter elkaar kijkt, want anders kan de drie uur durende zit erg lang duren. Twee keer 85 minuten is echter wel goed te doen en met de korte terugblik tijdens deel twee komt alle informatie uit het eerste deel wel weer naar boven.


Label: Video Film Express Releasedatum: 14 november 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!