DVD: Van Speijk - Seizoen 1



Toen Talpa, de zender van John de Mol, voor het eerst te ontvangen was, moest er natuurlijk vulling komen voor de zender. Voor een deel zond Talpa opgekochte formats uit en voor een deel zette het eigen producties op. In de opstartfase trok Talpa niet bijzonder veel kijkers, waardoor de nieuwe series weinig aandacht kregen. Uitzondering was de politieserie Van Speijk, een serie over een eenheid van een wijkbureau in Amsterdam. Gemiddeld trok de serie bijna een miljoen kijkers, een flink succes dus. Het eerste seizoen van de serie is nu op dvd verschenen.



In het Amsterdamse stadsdeel 'De Baarsjes' spelen diverse problemen een grote rol in het wel en wee van het politiekorps. De wijk bestaat uit diverse bevolkingsgroepen, waarbij cultuur, normen & waarden en persoonlijkheden regelmatig zorgen voor ruzie en ellende. De politie moet dan ook vaak ingrijpen, het liefst zonder de boel te laten escaleren. De agenten van het politiebureau 'Van Speijk' verschillen misschien wel net zo veel van elkaar als de bewoners van hun werkgebied. Zo is er Romano Hartseer (Quintis Ristie), de christelijke wachtcommandant die zijn collega's telkens ongevraagd trakteert op een wijze spreuk. Zijn Turkse collega, Altan Uslu (Cahit Ölmez), heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan de spreuken van Romano; zijn Turkse familie speelt een belangrijke rol binnen de Turkse onderwereld en dat is niet echt makkelijk voor een politieman.



Beide heren worden regelmatig vergezeld door de nestor van het bureau, Evert Beukering (Peter Faber), die huidskleur, geboorteland en ras naar volstrekte willekeur aangrijpt om beledigende grappen te maken. Zijn bedoelingen zijn zo slecht nog niet, maar in een gespannen wijk met 'biculturele' problemen vallen die grappen niet zo goed. Vandaar dat Evert op racismetherapie moet bij Dr. Anne van Druten (Marjorie Boston), een donkere vrouw die aan den lijve ondervindt hoe dun de lijn is tussen discriminatie en statistiek. Ook de verschillen tussen de zorgzame Jeroen van Veen (Johnny de Mol) en vrijbuiter Sylvester Daals (Tygo Gernandt), en tussen de nuchtere Groningse Arend van der Voort (Bart Oomen) en de exotische wethouder Tara el Hamchaoui vormen de rode draad van de serie.



Van Speijk is een serie waarin een realistische weergave van politiewerk gecombineerd wordt met de wat meer luchtige onderwerpen. Niet alleen is er ruimte voor de taken van de agenten binnen het korps, maar ook voor de persoonlijke ontwikkelingen van de karakters. Zo ontwikkelt Teun Gerards (Victor Brands) een passie voor hoertje Charmaine (Viktoria Koblenko) en zien we wat voor impact de arbeidsongeschiktheid van haar man heeft op agente Helga Kuiper (Rian Gerritsen).



Als je Van Speijk zou willen vergelijken met een andere politieserie, dan zou je uitkomen bij de serie die de VARA in de jaren negentig uitzond: Bureau Kruislaan. Opvallend aan Van Speijk is echter dat er geen politiek correcte weergave wordt gegeven van problemen in de maatschappij en dingen worden benoemd zoals ze zijn. Ook wordt er inzicht gegeven in de verschillen tussen verschillende culturen, waarbij er bijzondere aandacht is voor de Turkse gemeenschap. Realistisch of niet, de ontwikkelingen binnen de serie kweken geen onbegrip ten aanzien van bepaalde mensen, maar laten wel zien hoe sommige problemen ontstaan of escaleren. De geweldige cast zet bijzonder goede prestaties neer, waardoor de serie continu blijft boeien. De karakters lijken al vanaf de eerste aflevering erg goed op elkaar ingespeeld, waardoor de verhalen goed uit de verf komen. Binnen elke aflevering van ruim veertig minuten komen er enkele korte verhaallijnen voorbij, waarbij elk karakter een rol heeft, maar is er ook ruimte voor ontwikkelingen die de hele serie doorlopen.



De dertien afleveringen van het eerste seizoen zijn nu verkrijgbaar op dvd. De release bestaat uit vier dvd's, elk in een slimcase; de slimcases worden samengehouden door een kartonnen box. Naast de afleveringen bevatten de dvd's ook een aantal extra's. Allereerst kun je een aantal interviews met de cast bekijken, waarbij het aardig is om te zien hoe de acteurs denken over de nieuwe serie en in hoeverre ze zich met hun karakter kunnen identificeren. Daarnaast bevat de release een aantal grappige bloopers, maar echt hilarisch wordt het niet. De 'making of' is niet heel erg interessant, vooral omdat de kracht van de serie niet zozeer zit in 'special effects' of bijzondere decors, maar vooral in de verhalen.

Van Speijk biedt alles wat je zoekt in een politieserie. Spannende verwikkelingen, persoonlijk drama, realistisch politiewerk en een portie humor. Wellicht kan de serie niet direct concurreren met buitenlandse series, maar voor Nederlandse begrippen is Van Speijk bovengemiddeld. Als je van het genre houdt moet je Van Speijk zeker eens proberen. De fans kunnen met deze keurige release op dvd alle afleveringen nog eens terugzien, voordat het tweede seizoen op 11 januari aanstaande begint.


Label: Warner Bros Releasedatum: 29 december 2006
Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!