Film: The Illusionist


The Illusionist is Neill Burgers tweede feature film. Zijn vorige film Interview with the Assassin was geen groot commercieel succes, maar werd wel goed ontvangen door de critici. Het is ook op de set van die film dat het idee van The Illusionist tot stand is gekomen. Burger had het korte verhaal Eisenheim the Illusionist van schrijver Steven Millhauser gelezen en hij vond het een prachtig verhaal om een film van te maken ook al wist hij nog niet precies hoe. Tijdens een gesprek met de producers kwam Eisenheim ter sprake en niet lang daarna haalden deze producers de rechten van het korte verhaal binnen. Burger schreef binnen een half jaar zelf het script en veranderde precies genoeg om een lange film te kunnen maken zonder concessies te doen aan het mooie en mysterieuze verhaal. Burger wist ook een heel aardige cast bij elkaar te halen voor de film. De cast bestaat uit onder meer: Edward Norton (American History X), Paul Giamatti (Sideways), Jessica Biel (Blade: Trinity) en Rufus Sewell (A Knight's Tale).


The Illusionist speelt zich af in Wenen begin 20e eeuw. Een tijd waarin er veel politieke onrust heerste. Het is in deze stad waar Eisenheim (Edward Norton) zich heeft gevestigd om zijn beroep als illusionist uit te oefenen. Al snel laat Eisenheim zijn publiek versteld staan met zijn shows en dat blijft niet onopgemerkt in de hogere regionen van de samenleving. Zelfs de kroonprins Leopold (Rufus Sewell) komt naar Eisenheims show. Als de kroonprins zijn geliefde ter beschikking stelt voor één van Eisenheims trucages, blijkt dat de vrouw in kwestie Sophie von Teschen (Jessica Biel) is. Sophie was in een ver verleden Eisenheims jeugdliefde en beide zijn elkaar nooit vergeten. De twee beginnen al snel een liefdesaffaire en willen er samen vandoor gaan. Wanneer de kroonprins dankzij politie-inspecteur Uhl (Paul Giamatti) achter het geheim komt, is hij op zijn zachtst gezegd niet blij. Eisenheim zet zijn kunsten als Illusionist in om de reacties van de kroonprins en de daarbijbehorende gevolgen voor te blijven.


Het acteerwerk in The Illusionist is over het algemeen goed. Geen uitzonderlijke acteerprestaties, maar er valt weinig te klagen. Norton en Giamatti doen waar ze goed in zijn en ook de overige acteurs/actrices leveren redelijk tot goed werk af. Het uiterlijk van de film is naar verwachting gewoon goed. De kostuums en settings zien er uitstekend uit en cinematograaf Dick Pope schotelt ons sfeervolle beelden voor. Het verhaal zit op sommige momenten misschien een beetje onwaarschijnlijk in elkaar, maar is gelukkig goed uitgevoerd. Grootste minpunt van de film is dat je op een of andere manier de film voor een deel niet echt beleeft, maar meer als een toeschouwer ziet. Dit komt misschien doordat de chemie tussen Norton en Biel niet zo denderend is en/of omdat de film ruim de tijd neemt voor de opzet van zijn illusies. Alles bij elkaar is The Illusionist echter een goede film die zeker aan te raden is.


Label: Independent Films Releasedatum: 4 januari 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!