DVD: Honour of the Dragon

Olifanten zijn heilig in Thailand. Dus wat doe je als jonge man (Kham) wanneer een stel gangsters er met je favoriete huisdier vandoor gaan? Juist, je achtervolgt ze tot in Australië en breekt vervolgens van de leden van de criminele organisatie alle botten die er maar te breken zijn. Het is Tom Yum Goong (Honour of the Dragon) in een notendop. Het klinkt als de plot van een slechte B-film, en dat is het dan eigenlijk ook.




Maar wat als ik er bij vertel dat die jongen gespeeld wordt door de Thaise martial-arts held Tony Jaa? Dat verandert de zaak nogal, want net als Ong-Bak, zijn doorbraak uit 2003, is ook Tom Yum Goong weer een feest voor de liefhebbers van pure actiefilms. Oké, het verhaal is nog belachelijker dan in Ong-Bak, voor zover dat überhaupt mogelijk is, maar de vechtscènes zijn wel velen malen beter. Niet iedereen zal meteen naar de afstandsbediening grijpen en telkens weer terugspoelen wanneer Tony Jaa vanuit stilstand de lamp van een lantaarnpaal verrot trapt, maar voor de liefhebber is dit samen met Fearless absoluut het beste dat de martial-arts cinema te bieden heeft dit jaar.

In de film vormen de verschillende vechtstijlen een belangrijk aspect. Zo neemt Kham het op tegen een stel enorme Amerikaanse worstelaars, een beoefenaar van de Braziliaanse dans- en vechtkunst capoeira en een Chinese zwaardvechter. Net als in Ong-Bak gebruikt Tony Jaa vooral Muay Thai technieken, maar het blijft een geheel eigen stijl. Acteren kan hij nog steeds niet, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door een aantal van de beste actiescènes ooit gecreëerd. En dat zonder touwen of special effects! De blik achter de schermen bij Ong-Bak bewees al hoe puur de actie is, en dat zie je ook in deze film aan alles. Helaas is dit een typische RCV uitgave en dus zonder extra's.




Misschien is het beter om te wachten op een mooie collectors edition, maar wanneer je genoten hebt van Ong-Bak of oude films van bijvoorbeeld Bruce Lee dan is Tom Yum Goong (ik krijg die belachelijke westerse titel mijn strot niet uit) een absolute must-see.


Label: RCV Releasedatum: 10 december 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!