DVD: Shadowboxer

Lee Daniels maakt niet de gemakkelijkste films. Zijn grote klapper was natuurlijk Monster's Ball, waarin Halle Berry gaat rollebollen met Billy-Bob Thornton. Alleen al die scène was provocerend genoeg, maar de rest van de film liet puriteins Amerika nog heftiger schudden. Het leverde hem wel een Oscar op. De eerste voor een zelfstandige Afro-Amerikaanse producer, voor zover het nog nodig moet zijn dat te benadrukken. Eigenlijk wel, anders had zijn film vast niet zoveel stof doen opwaaien. Daarna kwam The Woodsman, met Kevin Bacon als Martijn. Pedofiel dus. Ook niet het makkelijkste thema.

Het debuut als regisseur Shadowboxer is al evenmin een makkelijke film. Rose is een botte huurmoordenares. Ze leeft samen met haar stiefzoon en samen zijn ze een hecht team. Een team ijskoude killers. Zelf is ze alleen bijna te pakken genomen door een andere stille moordenaar: kanker. Het zet haar aan het denken. Over leven en dood. Bij de laatste opdracht, Mikey en Rose zijn ondertussen een team, moeten ze de partners van een geflipte crimineel omleggen. Inclusief zijn zwangere vrouw Vickey. Rose kan het niet over haar hart verkrijgen om een vrouw om te leggen, zeker als op het moment van aanleggen de vliezen breken. Je kunt je er vast wel iets bij voorstellen. Mag ik tenminste hopen. Rose overtuigt Mikey om lekker ergens achteraf samen met Vickey het burgerlijke gezinnetje te gaan spelen. Je voelt 'm al aankomen: dat blijft natuurlijk niet eeuwig geheim. Na een paar stille jaren staat er iemand op de stoep. Ding dong...


De aparte figuren en hun al even wonderlijke onderlinge relaties vallen behoorlijk op. Helaas niet zo tactisch zoals in Monster's Ball. Shadowboxer lijkt eerder een soort kruising tussen de klassieker Pulp Fiction, lekker zwart met de twee kille moordenaars die op zich best cool zijn, en Magnolia, met het Florence Nightingale-achtige verhaal tussen dezelfde twee personen. Dat botst. Dat zet zich ook door in de beelden. De ene keer vol rauw geweld, de andere keer heel stilistisch verantwoord. Gooi er zelf maar een paar dure termen tegenaan, in elk geval zie je hier wel weer wat van Monster's Ball terug. Om nog even terug te keren op gekke typetjes: Joseph Gordon-Levitt, van 3rd Rock From The Sun kibbelt als dokter wat af met zijn fat lady Mo'Nique, maar alles verbleekt bij Macy Gray. Zoals sommige mensen die aardig lopen vooral niet moeten gaan rennen, moet Macy maar gewoon blijven zingen en vooral niet te veel gaan praten. Ondanks dit alles en de mogelijkheden die het kan bieden is Shadowboxer echter niet meer dan een middelmatige thriller. Er valt wel wat te genieten, ook van de bijzondere soundtrack en schilderachtige filmografie, maar net zo vaak is er ruimte voor een rondje koffie. En die is nodig om het einde te halen, waar het echte thema van de film pas duidelijk wordt.

Label: RCV Releasedatum: 15 november 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!