DVD: The Secret Life of Words

De Spaanse regisseuse Isabel Coixet staat vooral bekend om haar internationale coproducties. Het veelgeprezen My Life Without Me uit 2003 werd bijvoorbeeld uitgeroepen tot beste Canadese film tijdens het Atlantic Film Festival. Vele beroemde internationale actrices kwamen in haar films opdraven, zoals Monica Bellucci, Lili Taylor en Amanda Plummer. Net als in My Life Without Me is één van de hoofdrollen in The Secret Life of Words weggelegd voor de Canadese Sarah Polley.




Polley speelt de mysterieuze Hanna, die door haar baas gedwongen wordt voor het eerst op vakantie te gaan. Ze heeft moeite met het communiceren met andere mensen, kijkt constant apathisch voor zich uit en het vreemde kinderstemmetje lijkt te duiden op een geestesziekte. Ze komt terecht in een grauw hotel in een nog grauwere Engelse kustplaats. Al snel verruilt ze het vaste land weer voor een boorplatform waar ze Josef (Tim Robbins) gaat verzorgen. Het platform is gesloten na een grootschalige brand, waarbij één werknemer om het leven kwam en Josef brandwonden en tijdelijke blindheid opliep. De locatie staat symbool voor de geïsoleerde situatie van Hanna, maar ook de overige arbeiders op het booreiland blijken archetypische éénlingen te zijn.

De onderliggende trauma's blijven lange tijd onduidelijk, maar Hanna lijkt wel langzaam te ontdooien dankzij de directe en ongegeneerde vragen van Josef. Ook hij blijkt echter een verborgen geschiedenis te hebben. Wanneer alle opgekropte emoties eindelijk naar buiten komen is een tranendal bij de twee hoofdpersonages niet meer te verkomen, en ook bij de kijker waarschijnlijk niet. Gelukkig wordt het er ook niet te dik bovenop gelegd, de sarcastische opmerkingen van Josef houden het luchtig genoeg. The Secret Life of Words wordt vooral naar grotere hoogten getild door het acteerwerk. De ontwikkeling die Sarah Polley haar personage, door hele kleine dingetjes zoals een voorzichtige glimlach, mee geeft is van een zeer hoog niveau. Ook de kleine rollen zoals de kok Simon, gespeeld door de altijd geweldige Javier Cámara, kloppen tot in de details.




De visuele weergave van de eenzaamheid trekt de kijker de wereld van Hanna binnen. Als het dan ook nog ondersteunt wordt door een ijzersterke donkere soundtrack met o.a. Antony and the Johnsons en Tom Waits, kan de conclusie weinig anders zijn dan dat The Secret Life of Words een prachtig klein drama is. Scènes zoals Hanna en Simon die samen op een schommel zitten, terwijl om hen heen niets dan water is, zullen velen niets doen. Maar voor de liefhebbers van intelligente drama's met uitgebreide karakters en prachtige sfeerbeelden valt er heel veel te genieten. Helaas kan dat niet over de dvd-uitgave gezegd worden, zelfs een menu bleek al te veel gevraagd. Zonde, want anders had hieronder zowaar een maximale waardering kunnen staan.


Label: RCV Releasedatum: 29 november 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!