Film: Perfume: The Story of a Murderer

Lola Rennt is tot op heden de bekendste film die Tom Tykwer heeft geregisseerd. Die film is door publiek en critici alom geprezen, en het is waarschijnlijk ook de enige film van hem die bij het grote publiek echt bekend is. Dit jaar zal daar zeker een film aan toegevoegd kunnen worden. Perfume: The Story of a Murderer is gebaseerd op één van de best verkochte Duitse boeken aller tijden en kent vele fans.


Er is al meerdere malen geprobeerd om het boek, geschreven door Patrick Süskind, te verfilmen, maar alle regisseurs die er in aanmerking voor kwamen hebben het boek afgedaan als onverfilmbaar. Zelfs Stanley Kubrick durfde het niet aan. Tom Tykwer dacht hier echter anders over en aarzelde geen moment om deze kans met beide handen aan te pakken toen hem deze werd aangeboden. Tykwer werd volop in de gelegenheid gesteld om er iets van te maken en kreeg het grootste budget tot zijn beschikking dat een Duitse film ooit heeft gehad. De cast die hij bij elkaar heeft gehaald bestaat onder meer uit: Ben Wishaw (Layer Cake), Dustin Hoffman (Papillon), Alan Rickman (Die Hard) en Rachel Hud-Wood (An American Haunting).


Jean-Baptiste Grenouille wordt geboren op een stinkende vismarkt in het middeleeuwse Parijs in 1738. Zijn moeder laat hem echter al direct in de steek en zodoende groeit hij op in een weeshuis. Hij is geboren met een superieur reukorgaan en wordt al gauw een buitenstaander tussen de normale kinderen. Als Jean-Baptiste als jongeman voor het eerst in de binnenstad van Parijs komt, wordt hij overvallen door de vele geuren die de binnenstad rijk is. Eén geur is echter zo sterk en onweerstaanbaar dat hij niets anders kan doen dan de geur te volgen. De geur blijkt afkomstig te zijn van een mooie roodharige jonge vrouw. Door de onweerstaanbare geur, komt het zo ver dat Jean-Baptiste haar per ongeluk vermoordt. Terwijl de geur van de jonge vrouw langzaamaan verdwijnt, probeert hij tevergeefs de geur uit alle macht bij zich te houden. Hij is zo aangeslagen door het verlies van de geur, dat hij er alles voor over heeft om die geur opnieuw te beleven. Zo begint zijn zoektocht naar het middel om de geur van mensen vast te houden. Uiteindelijk verandert zijn doel in het maken van een legendarisch parfum, dat alleen bereikt kan worden door zijn meest begeerde geur te gebruiken.


Perfume: The Story of a Murderer is een redelijk geslaagde thriller geworden, die de echte topkwaliteit echter niet haalt. De geuren die in het boek zo een grote rol spelen worden uitstekend naar het witte doek vertaald en het geheel ziet er zeer goed uit, maar dat mag ook wel met een budget van zestig miljoen euro. Ook het acteerwerk in de film is zeer degelijk te noemen. Ben Wishaw komt geloofwaardig over als iemand met een superieur reukorgaan en ook de andere rollen zijn aardig.

Toch lijkt er iets te missen in de film. Hoewel je een goed idee krijgt van de sterke geuren die Jean-Baptiste beleeft en zijn moeilijke jeugd, krijg je niet echt een goede band met het karakter. De jongeman heeft blijkbaar geen enkel idee van goed en fout en het is nu eenmaal erg moeilijk om sympathie op te brengen voor zo iemand. Ook is de motivatie voor een aantal van zijn moorden niet echt duidelijk weergegeven. Waar het bij zijn eerste en laatste moord meer dan duidelijk is, is er bij een aantal andere niet duidelijk hoe, of beter gezegd waarom, zij in het geheel passen. Perfume: The Story of a Murderer is ondanks zijn tekortkomingen toch een aanrader om een keer gezien te hebben, want vermakelijk is het zeker wel.


Label: RCV Releasedatum: 7 December 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!