DVD: Wedden Dat...

Vroeger, toen de lucht nog schoon en seks nog vies was, vulden honderden mensen de tribunes van de televisiestudio. Heel Nederland zat op zaterdagavond thuis klaar voor Mies Bouwman of Willem Ruis en later voor namen als Ted de Braak met de Grote Familiespelshow en Jos Brink met Wedden Dat..?. Voor de fans van de laatstgenoemde serie is er nu een kans om weer eens een flink aantal memorabele momenten terug te kijken. Sinds kort ligt namelijk Het beste van Wedden Dat..? in de winkel.



In 1986 haalde Joop van den Ende de Duitse populaire show 'Wetten das..?' naar Nederland. Eerst voor de AVRO en later voor RTL4 presenteerde Jos Brink het programma waarin vooral onbekende Nederlandse en buitenlandse gasten de meest opzienbarende prestaties neerzetten. Later zou Rolf X. Wouters het stokje van hem overnemen, tevens vergezeld door een andere assistent. Waar Jos Brink nog door kroepoekje Sandra Reemer, Myrna Goossen en Manuela Kemp werd ondersteund, presenteerde Rolf Wouters de statige Meneer Sjon. Het principe van Wedden Dat..? is vrij simpel: een bekende Nederlander moest van te voren gokken of de prestatie van de gast succesvol zou worden afgerond; zat deze ernaast, dan moest hij of zij een tegenprestatie leveren. De beste en meest spraakmakende weddenschappen zijn verzameld op twee dvd's, waarbij de soort weddenschappen per thema zijn ondergebracht.



Op de eerste disc is vooral aandacht voor de herkenning en het spektakel. Gewone mensen (al dan niet met een afwijking) konden sommige dingen aan de meest merkwaardige details herkennen. Zoals de twee Duitsers die aan het geluid van het dichtslaan van een portier konden herkennen om welk type auto het gaat. Of de bijzondere verkoper van een groothandel voor sanitaire goederen die met zijn billen het merk wc-bril kon herkennen! Stuk voor stuk bijzondere prestaties die dan wel weinig nut hadden, maar toch genoeg plezier op konden leveren. Dat wat men spektakel noemt op de dvd is minder flitsend dan de titel doet vermoeden, maar biedt toch genoeg vermaak. Zoals de 120 kinderen die gezamenlijk touwtje moesten springen, maar bij de allerlaatste sprong struikelde een schuchter meisje over het touw. Ontroostbaar was ze en waarschijnlijk zit ze nu nog in een inrichting nadat heel Nederland haar de weddenschap had zien verliezen.



Op de tweede disk is er ruimte vrijgemaakt voor de echte spektakelstukken. Het begint dan wel braafjes met wat knappe koppen die met gemak wortel kunnen trekken met hun hoofd (en dan gaat het niet om de oranje groente!), maar al snel komen de messenwerpers, fakirs en duikers voorbij. De vraag is in hoeverre vooral die spektakelstukken nu nog interessant zijn voor het grote publiek. Immers, als kijker worden we continu verwend met spektakel en grensverleggende activiteiten.



De release op dvd bevat twee disks in een digipack. Zoals gezegd zijn de thema's duidelijk onderverdeeld en zijn de fragmenten flink ingekort om alles vlot door te laten lopen. De beeldkwaliteit is vooral bij de fragmenten uit de beginjaren erg matig. De releasemaatschappij Strengholt Media waarschuwt er zelf al voor op de hoes door te melden dat de kwaliteit soms niet beter is dan een oude videoband. De release bevat verder geen extra materiaal.



De dvd van Het beste van Wedden Dat..? is voor de fans best leuk om eens terug te zien. Het is echter de vraag of deze release echt iets is om vaker terug te kijken, zeker omdat de box meer dan vier uur aan materiaal bevat. Misschien is deze compilatie meer geschikt om gewoon eens in stukken op televisie uit te zenden, want de verzamelwaarde is gering. De verpakking ziet er prachtig uit, maar de soms matige beeldkwaliteit en het gebrek aan extra's maken deze release nou niet echt aanschafwaardig.


Label: Strengholt MultiMedia Releasedatum: 16 november 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!