CD: Union of Knives - Violence and Birdsong

"Union Of Knives - made in Glasgow: Get a map out and draw a line that joins Canada's Arcade Fire, Iceland's Sigur Ros, Norway's Royksopp and come to rest at Scotland's Union Of Knives. What do all these places have in common? Short days and long nights. Music and sound born out of extreme environments and cultural diversity."




Dat is nog eens een beschrijving waar je mee thuis kan komen. Violence and Birdsong is het debuut van Union Of Knives en werd vooral in de Britse pers overladen met uiterst lovende kritieken. De kilte van het Schotse landschap komen inderdaad net als bij de genoemde bands duidelijk in de muziek naar voren, ook al is de vergelijking met Arcade Fire wat vergezocht. Ook de elektronica van Massive Attack, de metalen sound van Nine Inch Nailes en de dromerigheid van Thom Yorke lijken de band te hebben beïnvloed. Leeg en ijzig, maar ook vol met pompende drums en hysterische electro.

Violence and Birdsong is absoluut geen album voor op de achtergrond, in de trein of in de auto. Het instrumentale 'Even Machines Make Mistakes' is alles behalve een pretje voor de trommelvliezen, maar het intrigeert wel. Voor toegankelijke en vrolijke melodieën ben je bij de Schotten aan het verkeerde adres. Hard moet het zijn, de luisteraar vervreemden en pijn doen, om uiteindelijk de schoonheid van de vocalen te tonen. De titel van het album vat dan ook precies deze tweestrijd samen. 'Operated On' opent met donkere drums en scheurende elektronica die alles lijken te vernietigen. Het is aan de vocalen, die aan Thom Yorke doen denken, om de rust te herstellen. Toch is het niet enkel herrie en zweverige vocalen dat de klok slaat. Er is zelfs ruimte om te dansen, tijdens het toegankelijke 'Evil Has Never', met een drumritme dat zo afkomstig lijkt van het carnaval in Rio de Janeiro.




De algehele sfeer, en daar draait het om bij Union Of Knives, wordt echter bepaald door de beklemmende ruimtelijke songs. Nummers die de luisteraar lijken op te zwelgen. De ruimte om je heen, de koptelefoon of boxen, de dagelijkse realiteit, alles lijkt te verdwijnen. Wat enkel overblijft zijn jij en die vreemde doch intrigerende klanken. Het is een kwaliteit die je vooral vindt bij recente postrockbands, maar het is ook deels een zwakte. Want als je dat effect weghaalt, door het bijvoorbeeld enkel op de achtergrond of tijdens de studie c.q. werk op te zetten, dan blijft er op wat ruis na weinig van over. Ben je echter bereid je in een donker hoekje af te zonderen en helemaal in de muziek op te gaan, dan is Violence and Birdsong absoluut een grote aanrader.



Label: Pias Releasedatum: 30-10-2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!