Film: The Departed

Voor de meeste mensen zal Martin Scorsese wel bekend zijn. De bijna vierenzestigjarige Scorsese heeft ijzersterke films op zijn naam staan zoals Mean Streets, Taxi Driver, Casino, Goodfellas, The Last Temptation of Christ en Cape Fear. Recentelijk was hij verantwoordelijk voor de wat tegenvallende films, Gangs of New York en The Aviator. Dit keer is hij terug met The Departed. Niet zo verbazingwekkend, opnieuw een gangsterfilm.


The Departed is een remake van de Hongkong hit Infernal Affairs, dat in 2002 een enorme hit was in Azië. Hollywood was dan ook meer dan bereid om een veramerikaniseerde versie te maken met een aantal grote Amerikaanse namen die de geldkassa ongetwijfeld zullen doen rinkelen. De cast bestaat onder andere uit: Leonardo Dicaprio (Titanic), Matt Damon (The Bourne Supremacy), Mark Wahlberg (Three Kings), Alec Baldwin (The Hunt for Red October), Martin Sheen (Apocalypse Now) en niet te vergeten Jack Nicholson (The Shining). Alleen al door die cast halen de studio's hun geld er op zeker uit. Ook de eerste reacties van de critici zijn vol lof over de nieuwste Scorsese film.


Plaats van handelen is het zuidelijke deel van Boston. Frank Costello (Jack Nicholson) heerst als een vorst in dit deel van Boston. De politie doet er alles aan om Costello en zijn maffia te stoppen, maar heeft tot dusverre weinig succes. Infiltranten worden ingezet om het tij te keren. De jonge agent Billy Costigan (Leonardo Dicaprio) infiltreert in de bende van Costello. Langzaam maar zeker probeert Billy zich op te werken tot vertrouweling van Frank en dit lijkt wonderwel goed te lukken. Helaas voor de politie zijn zij niet de enige die infiltranten gebruiken. Colin Sullivan (Matt Damon), een handlanger van Costello, is geïnfiltreerd bij de politie en werkt zich op naar belangrijke posities binnen het korps. Na verloop van tijd wordt voor beide groepen duidelijk dat ze met een mol te maken hebben. Zo begint er een kat en muis spel tussen de twee groepen die de integriteit van beide infiltranten zwaar op de proef stelt. Zijn ze nog loyaal aan de juiste mensen of neemt hun alter ego het roer over?

Is The Departed Scorsese's nieuwste meesterwerk zoals vele critici beweren? Naar de bescheiden mening van uw reviewer: niet eens in de buurt.

Matt Damon en Leonardo Dicaprio zijn dan wel niet de beste acteurs die Hollywood rijk is, maar zetten hun rollen naar vermogen goed neer. Ook Mark Wahlberg zet een leuke rol neer. Vooral Jack Nicholson schittert echter in zijn sterke rol als Frank Costello. Hij is geloofwaardig als de nietsontziende maffia baas en brengt zijn rol met veel plezier en humor. Het verhaal van The Departed zit goed in elkaar en is een uitstekend kat en muis spel met veel aandacht voor de twee undercover agenten die verstrikt raken in hun dubbel leven. Uiteraard ziet de film er goed uit zoals je mag verwachten van Scorsese. Mooi en ruw.


Helaas zijn er echter ook veel minpunten te bespeuren in The Departed. Hoewel Jack Nicholson erg sterk acteert, zit daar een grote maar aan. Nicholson is zoveel beter dan alle andere acteurs, dat het op sommige momenten meer een one man show lijkt. Ook zijn er later in de film een paar momenten waarin Nicholson een beetje vervalt in het oh zo bekende overacteren van hem. De twee hoofdrollen van Damon en Dicaprio zijn aardig, maar deze twee missen het talent om de personages echt te doen opleven en zijn bovenal geen partij voor Nicholson. Ook Wahlbergs rol heeft een negatieve kant. Hoewel erg geestig, bekruipt het gevoel dat Wahlberg in de verkeerde film zit. De rol lijkt puur en alleen geschreven te zijn voor het komische aspect en wordt er in de derde akte wel erg makkelijk uitgegooid. Blijkbaar voor het verhaal een ietwat overbodige rol... De bijrollen van Martin Sheen en Alec Baldwin zijn heel erg braaf en vooral de rol van Sheen wordt daar de dupe van aangezien de emotionele betrokkenheid met het personage uiterst klein is. De film is doorspekt met humoristische opmerkingen en dialogen. Dit werkt in het begin erg goed, maar later in de film wordt het meer een gevalletje van overdaad schaadt. Het tempo van de film had een stuk beter kunnen zijn als de overbodige aspecten achterwege waren gelaten en meer was uitgegaan van het sterke verhaal.

Iedereen die Infernal Affairs heeft gezien, heeft al een betere versie van The Departed gezien. Zo ongeveer alle belangrijke momenten van de The Departed zijn nagenoeg gelijk aan de Aziatische film, zoniet exact hetzelfde. Ook het acteerwerk, exclusief Nicholson, steekt wat flets af bij zijn voorganger. Tevens ontbreekt het in The Departed een beetje aan spanning, grotendeels veroorzaakt door het gebrek aan emotionele betrokkenheid bij een aantal personages.

Het klinkt misschien allemaal erg dramatisch, maar zo erg is het ook weer niet. Het is geen slechte film, zeker niet als je Infernal Affairs niet hebt gezien. Het verhaal was goed en is dat uiteraard nog steeds in Scorsese's versie. Als je Infernal Affairs niet wil en/of kan zien dan is het zelfs wel een aanrader. Vooral dankzij een Nicholson in topvorm en het sterke verhaal. Toch blijft een gevoel van totale overbodigheid hangen bij uw reviewer. Misschien zou Hollywood er beter aan doen om zich wat meer te focussen op originaliteit en de remakes een tijdje met rust te laten...


Label: Warner Bros. Releasedatum: 9 november 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!