DVD: Balzac and the Little Chinese Seamstress

De Aziatische cinema is het helemaal tegenwoordig. Elke Japanse horrorfilm die meer dan 10 bezoekers heeft krijgt al een remake in Hollywood, en de vechtende Chinezen en Koreanen vliegen je op MTV om de oren. Helaas zijn het de niet de meest creatieve films die het grote publiek bereiken. Feit blijft dat Azië op dit moment met onder andere Wong Kar-wai, Kim Ki-duk en Zhang Yimou verantwoordelijk is voor veel van de hoogtepunten in de hedendaagse cinema. Balzac and the Little Chinese Seamstress (Xiao cai feng) uit 2002 is weinig vernieuwend, maar wel een goed voorbeeld van de talloze mooie kleine Chinese producties van de laatste tijd.




Het mag een wonder heten dat de film ooit in de Chinese bioscopen heeft gedraaid, want er zit genoeg kritiek op het communisme in verwerkt. Het is te hopen dat de druk van de overheid op de filmsector is afgezwakt, maar waarschijnlijk was men gewoon te dom om de subtiele kritiek te ontdekken. Regisseur (en tevens auteur van de gelijknamige bestseller) Dai Sijie vertelt het semi-autobiografische verhaal van twee jongens (zonen van artsen) die in 1970 naar een heropvoedingskamp in een kleine proletarische gemeenschap gestuurd worden. Het zijn echter de twee studenten, Luo en Ma, die een deel van de boeren hervormen. Buitenlandse kunst is verboden in de Volksrepubliek China, dus noemen ze het stuk van Mozart dat ze de bevolking ten gehore brengen een ode van de componist aan Mao.

Wanneer de twee de plaatselijke schone, het kleine naaistertje uit de titel, ontmoeten zijn ze beide op slag verliefd. Gelukkig volgt geen voorspelbare Shakespeariaanse driehoeksverhouding. Luo verovert haar hart, en ondanks dat Ma verliefd blijft gebeurt er niks spectaculairs. Met zijn drieën vinden ze in het dorp verboden Westerse literatuur, onder andere van de Franse auteur Balzac. De andere denkbeelden en werelden in de romans veranderen hun kijk op de wereld.




Het tempo van de film, de acteerprestaties en de prachtige cinematografie maken het een meer dan prettige kijkervaring. Zonde is het dan ook dat het verhaal in de jaren '70 zo abrupt wordt afgekapt om over te schakelen naar de huidige tijd. Je mist meteen de prachtige beelden van het Chinese heuvellandschap en de sfeer van het rurale leven. Ondanks de speelduur van één uur en veertig minuten had er best nog een uur bij gemogen. De sprong in de tijd komt zo plotseling dat je het gevoel krijgt heel veel te missen. Gelukkig is er de roman, die dan ook nu bovenaan mijn verlanglijstje prijkt.

De keuze om de focus bij romantische verhaal te leggen in plaats van de politieke boodschap maakt Balzac and the Little Chinese Seamstress zeer de moeite waard. Jammer van het ontbreken van enige extra's, maar daar is de prijs van rond de tien euro dan ook naar. Grote aanrader voor liefhebbers van mooie kleine liefdesdrama's.


Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 26 september 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!