Boek: Margarida Rebelo Pinto - Ons soort mensen

Een geliefde actrice, een te dikke, gemakzuchtige huisvrouw en een schilderes. Hoe verschillend deze drie vrouwen in eerste instantie ook lijken, ze hebben één ding gemeen: hun afkeer ten opzichte van mannen.

Julieta is een mooie, maar depressieve actrice. Ze slijt haar dagen tussen de opnames van derderangs pornofilms met futloos en verdoofd door de kalmeringsmiddelen op de bank liggen en tv kijken. Ze snapt niets van haar leven en van haar opgroeiende zoon, die op zijn vijftiende al langer is dan zij, en bovendien een stuk intelligenter.
Haar zus, Maria do Carmo, is getrouwd met de enige man die haar destijds wilde hebben. En al weten ze allebei van de ander dat deze graag zou willen scheiden, uit gemakzucht en angst voor de sociale gevolgen leiden ze allebei hun getrouwde leven apart. Hij door met al zijn medewerksters naar bed te gaan, zij door zijn geld over de balk te smijten en op te trekken met haar schoonzus Kika.

Verónica was lange tijd Julieta's beste vriendin, totdat Julieta in bed belandde met Verónica's zwakste punt: de knappe arts Gabriel, met wie zij vroeger een innige relatie heeft gehad. Elke dag worstelend met de dood van haar tweelingbroer op tienjarige leeftijd, schildert Verónica goed verkopende schilderijen met hem als thema.
Alledrie de vrouwen weten geen raad met de mannen in hun leven. De één is bang voor ze en achtervolgt ze slaafs, de ander vindt het varkens en wil er nooit meer door aangeraakt worden. De derde verlangt naar een gezin, maar heeft haar mannen óf te vroeg, óf te laat in haar leven ontmoet en de rest van de tijd verspild met slappe scharrels.

Ik had me nooit echt verdiept in het fenomeen chicklit, zonder eigenlijk te weten waarom. Na het lezen van "Ons soort mensen" weet ik echter wel waarom: er gebeurt bar weinig in het verhaal en dezelfde gevoelens worden haast tot in den treure breed uitgemeten en herhaald. Mijn voorkeur voor andere boeken neemt echter niet weg dat Margarida Rebelo Pinto er zeker in geslaagd is een goed boek te schrijven. Het leest makkelijk weg, al is het in het begin moeilijk te achterhalen over welke vrouw je nu eigenlijk zit te lezen. Hoofdstukaanduidingen met namen waren hier misschien wel op hun plaats geweest. Een leuke insteek is dat de kant van de mannen ook aan bod komt, en alles zodoende niet te zoetsappig wordt.

"Ons soort mensen" is het derde boek van de Portugese schrijfster Margarida Rebelo Pinto (1965). Eerder boekte ze succes met "Één man is geen man" en "Single maar niet alleen". Ook schreef ze voor de Portugese Elle en Marie Claire.



Uitgever: Uitgeverij Sirene ISBN: 90-5831-428-6 Pagina's: 221
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!