Film: Thank You for Smoking

Thank You for Smoking is de eerste feature film van de jonge Jason Reitman. Het kan zijn dat de naam Reitman je bekend in de oren klinkt. Jason is namelijk de zoon van Ivan Reitman, de regisseur van onder andere Ghostbusters en het recente My Super Ex-Girlfriend. Na een aantal korte films vond Jason de tijd rijp om zich te wagen aan een echte feature film. Een film die hem in één keer uit de schaduw van zijn beroemde vader haalt.


Thank You for Smoking is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cristopher Buckley, die het boek schreef in 1994. Het duurde nog acht jaar voordat Jason Reitman het boek uit de vergetelheid haalde en er een scenario van schreef. Nog eens vier jaar later is dan eindelijk de film gerealiseerd. De cast die tot zijn beschikking stond is fraai, zeker voor een eerste film. Aaron Eckhart (The Core) neemt de hoofdrol op zich van 'spin doctor'. Verder zien we nog: Maria Bello (A History of Violence), William H. Macy (Magnolia), Katie Holmes (Batman Begins) en Robert Duvall (Apocalypse Now). Dat is toch een aardig lijstje...


De hoofdpersoon in het verhaal is Nick Naylor. Nick is woordvoerder voor de 'Academy of Tobacco Studies' en heeft de ondankbare taak om roken te promoten in een tijd waar algemeen bekend is dat roken een slechte invloed heeft op de gezondheid. Nick heeft echter de zeldzame kwaliteit om elk punt, goed of slecht, te bagatelliseren of zelfs om te draaien zodat het in zijn voordeel spreekt. Het zogenaamde 'spinnen'. Grootste tegenstander van de rookindustrie is de senator uit Vermont, gespeeld door Macy, die over lijken lijkt te gaan om de rookindustrie de vernieling in te helpen. Maar hoe goed je ook kan 'spinnen', eens kom je in de problemen, zo ook Nick. Uitspraken die Nick 'off the record' doet, komen in de openbaarheid terecht, waardoor zijn baan en reputatie op de tocht komen te staan. Zo begint een moeilijke periode voor Nick. Ondertussen probeert hij ook nog een goede vader te zijn voor zijn zoon en hem te leren om zelfstandig zijn beslissingen te maken. De film richt zich vooral op het zo humoristisch mogelijk 'spinnen' van Nick Naylor en op zijn ietwat verwaarloosde relatie met zijn zoon.


Thank You for Smoking is vooral een zeer vermakelijke film geworden. Aaron Eckhart is perfect gecast in de rol van Nick Naylor en levert zijn humoristische dialogen als een echte 'spin doctor' af. De dialogen zijn scherp geschreven en vormen het grootste vermaak in de film. Dit mag voor een groot deel worden toegeschreven aan het scenario van Jason Reitman. Verder zijn er een aantal leuke en goed gespeelde bijrollen weggelegd voor onder andere Duvall, Lowe en Macy. Gelukkig gaat de film niet gebukt onder moralistische boodschappen en gebruikt Reitman de politiek als een vermakelijk instrument. Cinematografisch gezien is het niet hoogstaand, maar dat is ook niet noodzakelijk voor deze film. Toch zijn er ook wel degelijk negatieve punten te vinden in de film. Zo is het acteerwerk van Katie Holmes weer eens niet bijster goed te noemen en is de interactie tussen haar rol en die van Nick wel erg gemakkelijk gedaan. Ook komt de verhaallijn tussen Nick en zijn zoon wat geforceerd over en is deze iets te snel uitgewerkt om echt te overtuigen. Thank You for Smoking is zeker geen meesterwerk, maar voor wie van scherpe en humoristische dialogen houdt is de film zeer aan te raden.


Label: A-Film Releasedatum: 8 november 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!