CD: Slade - Slade Alive!

Cum On Feel the Noize! Dit nummer werd zo'n tien jaar geleden door Oasis gecoverd, het origineel was natuurlijk DE grote hit van Slade in de vroege jaren '70. Slade kwam uit het Engelse Wolverhampton, en zo grauw als deze stad was, zo spetterend waren de vier heren gekleed. Slade werd dan ook net als David Bowie, Gary Glitter en The Sweet geschaard onder de glamrock. Maar dat was vooral vanwege hun uiterlijk. Eigenlijk speelden ze gewoon keiharde rock 'n roll.



Het was bassist Jimmy Lea geweest die nog voor het grote succes vond dat de band in moest haken op de glamrage, die door T-Rex op gang was gekomen. Zanger 'Noddy' Holder en gitarist Dave Hill wilden hun afkomst uit de arbeidersklasse echter niet verloochenen. Naast de hoge, rauwe stem van Noddy Holder kenmerkte Slade zich met makkelijk in het gehoor liggende bluesrock-nummers. Titels van deze nummers werden haast fonetisch geschreven; als een soort BreEzAh-taal avant-la-lettre. Zo had Slade behalve Cum On Feel the Noize ook hits met Look wot you dun en Mama Weer All Crazee Now.

Nu is er dan de live-dubbelaar, simpelweg Slade Alive! geheten. Cd 1 bevat met Slade Alive! en Slade Alive Volume Two samen 17 nummers, met opener Hear Me Calling, Get Down And Get With It, ook nog de de Steppenwolf-cover Born To Be Wild. Verdere hits op deze eerste cd zijn afkomstig van Volume Two: Mama Weer All Crazee Now, Gudbuy T'Jane en de afsluiter Cum On Feel the Noize.


Ook cd 2 bevat de nummers Mama Weer All Crazee Now, Gudbuy T'Jane, en daarmee is dit ook niet zozeer een 'Best of', maar een ruime compilatie van in totaal 33 nummers, die live bijzonder goed uit de verf komen. Het fanatieke publiek is een fijne achtergrond op de stuwende sound van Slade, die overigens met gemak wordt overstemd door de katachtige zang van Noddy Holder. Na de spontane publiekszang van You'll Never Walk Alone, staan er tenslotte nog een aantal nummers op van het legendarische Slade-optreden op het Reading-festival in 1980. Niemand had verwacht dat Slade, last-minute vervangers voor Ozzy Osbourne, het publiek opnieuw kon inpakken. Doch de 'yesterday's heroes' van Slade flikten het opnieuw, en zo werd op zondag 24 augustus het refrein van de oude kersthit Merry Xmas everybody (uit 1973) luidkeels meegezongen door het publiek. De oude hit zou vervolgens meerdere keren opnieuw uitgebracht worden.

Slade Alive is een prachtig staaltje van live rock 'n roll-entertainment, bijna tweeeneenhalf uur lang. De complete playlist moet alle ouwe rockers toch overtuigen: 'Let your hair down', en koop die CD.


Label: Salvo Releasedatum: 5 september 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!