CD: C-mon and Kypski - Where The Wild Things Are

Where The Wild Things Are=In 2005 trok de Nederlandse band C-mon and Kypski na twee jaar touren in een busje vol muziekapparatuur naar Marokko. Na twee albums was het tijd voor wat anders. Een reis naar het onbekende, zowel geografisch als muzikaal. Enkele elementen van de Marokkaanse muziek sijpelen door op Where The Wild Things Are, gelukkig niet op een Bløf-achtige wijze. De stijl is echter niet te typeren. Wel meer rock georiënteerd dan in het begin, maar ook hiphop, electro en jazz hebben hun invloed op het derde album. Het lijkt echter al lang niet meer op het Utrechtse turntableduo van de vroege jaren.

De samples zijn wel nog steeds aanwezig, wat wil je ook met een meervoudig turntable-kampioen (Kypski) binnen je gelederen. Hetgeen dat veranderd is is dat de meeste muziek nu wel door henzelf of gastmuzikanten is gemaakt. Toetsenist Jori Collignon en gitarist Daniel Rose hebben een grotere invloed gekregen in het creëren van het album. Single 'Bumpy Road' kenmerkt de ommekeer. Donkere gitaren gemixt met Beach Boys-achtige 'pa pa pa' koortjes, en het werkt ook nog eens. De vrolijke pop uit de jaren '70 is nog niet verdwenen of de The Amsterdam Klezmer Band staat al klaar voor een gastbijdrage, getiteld 'Circus C-mon and Kypski'. Oost-Europese zigeunermuziek bijgestaan door een heuse tango, wat wil je nog meer. Ook Pete Philly leent zijn vocale kunsten, verrassend genoeg bij het rocknummer 'Make My Day', waarvan het refrein nog dagen in je kop blijft zitten.

Bij de rockliefhebbers zal ook 'Eyes on the Road' in de smaak vallen, een samenwerking met de Amsterdamse alternatieve rockband Voicst. Ondanks enkele spins, scratches en samples is het meer een remix van een Voicst nummer door C-mon and Kypski geworden dan andersom. Erg is het niet, Voicst toonde met hun debuut 11-11 al aan zeer talentvol te zijn. Naar het einde wordt Where The Wild Things Are een stuk zweverig, meer ruimte voor electro, en helaas ook behoorlijk minder interessant dan de eerste helft. 'Wildfire' neemt echter elke twijfel die er toevallig ingeslopen zou kunnen zijn weer rigoureus weg. Niet alleen de naam, maar ook muzikaal doet het sterk denken aan Spitfire van The Prodigy. Een onweerstaanbare dosis herrie en energie, maar dan wel overgoten met een C-mon and Kypski sausje. Ondanks alle verschillende stijlen, instrumenten en gastoptredens past het toch allemaal op onverklaarbare wijze perfect bij elkaar.




Where The Wild Things Are is de Engelse titel van het beroemde kinderboek Max en de Maximonsters. In dat verhaal van Maurice Sendak beleeft Max allerlei avonturen wanneer hij voor straf naar zijn kamer wordt gestuurd. C-mon and Kypski nemen ons ook mee naar hun eigen fantasiewereld. Ze tonen hun versie van de jaren '70, Marokko, de Balkan en overvolle clubs. Kruip onder de dekens en laat je meevoeren op deze muzikale reis door de tijd en de wereld. Where The Wild Things Are is een plaat van wereldniveau.



Label: Penoze Releasedatum: 20-10-2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!