CD: Basement Jaxx - Crazy Itch Radio

Sommige platen maken je bij voorbaat al benieuwd. Het vierde album van Basement Jaxx is er zo ťťn. De spetterende vormgeving klopt helemaal, en de titel Crazy Itch Radio zal de landing van het album ook wel perfect weten te dekken. Maar welke lading eigenlijk?


Het Britse danceduo, bestaande uit Felix Buxton en Simon Ratcliffe, brak in Nederland door met het album Remedy. Dat was in 1999, vijf jaar na hun oprichting. De hits Rendez-vous en Red Alert klonken door menig hippe club, maar schoten ook regelmatig op MTV voorbij. Na de dominante positie van de 'dance from France', was er weer een nieuwe Britse hype geboren.

Ze bleken geen eendagsvliegen, want na Rendez-vous volgden twee jaar later, in 2001, de hits Romeo en Where's your head at, twee nieuwe, bruisende singles. Een derde single van het album Rooty, het lieflijke Just One Kiss, sneeuwde helaas wat onder, maar dat werd goed gemaakt door het zwoele Get Me Off.
Hoe dan ook, ze bleven zich vernieuwen door geen enkele invloed te schuwen. Dat gold voor het derde album Kish Kash, en nu ook voor de nieuwe Crazy Itch Radio. Een album dat ze genoeg hebben kunnen promoten, want ze stonden (misschien wat misplaatst) in het voorprogramma van Robbie Williams tijdens zijn Europese stadiontour.


Crazy Itch Radio hebben Buxton en Ratcliffe in het concept van een radio-show gegoten, met interludes als Zoomalude en Skillalude op de zeer gevarieerde playlist. Het bombastische intro van het album getuigt van een geinig soort grootheidswaanzin en het opvolgende Hush Boy wordt ongeveer net als Daft Punk's WDPK 83.7 FM aangekondigd met de jingle Crazy Itch Radio Tunes for You. Wat die 'Crazy Tunes' zoal inhouden is praktisch de gehele 50 minuten te horen. Zo is op de eerste springerige single van het album, Take Me Back To Your House een vrolijke banjo te horen, al hoef je niet bang te zijn dat de hippe Londenaren verzanden in de eurohouse van Cotton Eye Joe, van de Rednex, jaren '90 weet u nog?

Track nummer vijf is het onheilspellende Hey You. Dit neigt in tegenstelling tot de western banjo-sound op Take Me Back To Your House naar Oosteuropese folk. Was het immers niet Felix Buxton, die samen met Russ Jones van Future World Funk de verzamelplaat Gypsy Beats and Balkan Bangers uitbracht? De vrolijke gekte die de plaat opwindend houdt, zakt slechts een enkele keer in door wat verveeld klinkende nummers als Run 4 Cover. Het voordeel daarvan is dat een track als Smoke Bubbles extra fris klinkt. Vol van geinige loops, fluitjes, en een eindeloze reeks van diverse arrangementen maakt dit misschien wel tot het ultieme albumnummer.
Maar kun je eigenlijk wel ťťn nummer van zo'n gevarieerd uitlichten? Dekt dat wel de lading? Dan doe je nummers als het weemoedige Lights Go Down weer tekort. Als je het voorgaande werk van Basement Jaxx goed te pruimen vindt, kun je met een gerust hart deze plaat ook wel aanschaffen. Want om te horen wat Crazy Itch Radio zoal draait kun je er maar het beste naar luisteren.


Label: XL Recordings Releasedatum: 4 september 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!