DVD: The Other Side of the Bed

'Sex in the City in Madrid, met warmbloedige Latin rock' prijkt in dikgedrukte letters op de achterkant van de DVD The Other Side of the Bed oftewel 'El Otro Lado de la Cama'. Winnaar van het Goya en Fantasporto festival in respectievelijk 2003 en 2004. De film is nu nogmaals verschenen in de Essential Cinema collectie waartoe onder andere ook Hero, Monster en Spider nog een keer zijn uitgebracht.


Scenarioschrijver David Serrano wil met zijn verhaal duidelijk maken hoe moeilijk het is om iemand te vinden die echt van je houdt. 'Het is net het zoeken van goede schoenen. Eerst zoek je naar schoenen die er goed uitzien, maar ze moeten natuurlijk ook lekker zitten. Bij relaties is het dan ook nog eens zo dat achter elke hoek de verleiding schuilt. Je moet sterk in je schoenen staan om niet voor de bijl te gaan.' De film gaat dan ook over twee bevriende koppels waarvan hun liefdeslevens als een spinnenweb door elkaar gaat lopen. Pedro is net gedumpt door zijn vriendin Paula (Natalia Verbeke), omdat ze een affaire heeft met Pedro's beste vriend Javier. Javier voelt zich schuldig ten opzichte van Pedro en probeert hem met man en macht weer aan een nieuwe vriendin te koppelen terwijl hij in de tussen tijd verzuimt om zijn affaire op te biechten aan zijn eigen vriendin Sonia (Paz Vega, Luc�a y el Sexo en Hable con Ella).

Het idee van het verhaal is leuk bedacht maar qua uitvoering laat het hier en daar nogal te wensen over. Personages worden nauwelijks uitgediept en lijken soms geforceerd te worden neergezet om tijd te besparen in het verhaal. Dat Sex in the City gedeelte van de beschrijving klopt dus wel zou je zeggen, behoorlijk oppervlakkige karakters en alles draait om affaires. Het Latin rock gedeelte zou waargemaakt moeten worden door de semi-musical vorm waarin de film is gestoken. Nummers die blijkbaar hoog in de Spaanse hitparade stonden en als liefdesballads, sexy dansnummers en oude rock 'n roll wordt omschreven door de makers. Als dit een greep is uit de top van de Spaanse hitparade mogen we blij zijn met onze Top-zoveel lijsten (die helaas ook zaken als Nederlandstalige 'muziek' doorlaten). De vergelijking die het begeleidende boekwerkje maakt met Moulin Rouge is totaal onterecht. De musicaluitvoering is niets als in Moulin Rouge. Het mist overtuiging en wekt op een gegeven moment zelfs irritatie op, en daarnaast waren de nummers in Moulin Rouge een stuk beter gekozen dan in El Otro Lado de la Cama.


De film kent gelukkig ook nog enkele positieve kanten (naast de halfnaakte Natalia en Paz), het is een luchtige kijk op zaken als driehoeksverhoudingen, biseksualiteit en vreemdgaan. Iets wat meestal zware onderwerpen zijn in films, maar waarin hier met een glimlach naar gekeken wordt. De film is op sommige momenten ook echt grappig, maar om het geheel als romantische komedie te bestempelen gaat wat ver. Het is een film waarbij je niet na hoeft te denken en het ook niet erg is als je een stuk mist, prima voor de regenachtige zondagen.

Persoonlijk zou ik El Otro Lado de la Cama niet tot de Essential Cinema collection scharen. Hable con Ella, Luc�a y el Sexo of Amores Perros zouden een stuk beter passen in deze collectie. Verder kent de DVD geen extra's wat het eigenlijk nog minder de moeite waard maakt om hem te kopen.


Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 26 september 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!