Digital: Digimemo

Subheader Een schrijfblok en een pen, gecombineerd met wat geheugen en een USB kabel. Tezamen heb je dan de Acecad Digimemo A502, een klembord met een A5 schrijfblok die door middel van de speciale pen alle geschreven tekst ook met digitale inkt bewerkbaar maakt voor op de PC. Daarnaast is het mogelijk om met handschrift herkenning de tekst in een tekstverwerker zoals Word in te lezen. Geschikt voor zowel links als rechtshandige schrijvers.

Zodra je de Digimemo uitpakt, heb je een kunststof klembord in je handen met een A5 schrijfblok, plus een speciale pen. De USB-kabel, software voor Windows XP plus een klemmetje om er een echt klembord van te maken zitten ook meegeleverd in de doos. Met vier AAA batterijen kan de Digimemo 100 uur werken, en een kleine knoopcel in de pen zou genoeg zijn voor ongeveer 13 maanden. Kladblok plaatsen, aanzetten, naar de juiste pagina bladeren, vervolgens ook digitaal bladeren, en begin maar met schrijven. Er moet wel rekening worden gehouden met de dikte van de schrijfblok. Deze mag niet dikker zijn dan een 12 mm, maar er zijn niet veel schrijfblokken die hier overheen gaan. De PC is pas nodig als je de gegevens wilt gaan uitlezen. Meegeleverd is een 30-dagen probeer versie van het Digimemo Handwriting Recognition software.

Aansluiten op de PC gaat via de meegeleverde USB-kabel. Een tweetal 'removable disks' worden herkend en toegevoegd. Eén hiervan is het interne geheugen van 32 MB, de andere is het Compact Flash slot waarmee je het geheugen van de DigiMemo eenvoudig kunt uitbreiden. Met gemiddeld 60 kb per geschreven pagina passen er gemakkelijk meerdere volgeschreven kladblokken op. Als je de pagina's in de kladblok nummert, dan kun je achteraf makkelijk nog wat toevoegen aan een pagina.

De handschriftherkenning is natuurlijk een mooie optie, waarbij de nodige mensen natuurlijk sceptisch zullen zijn. Zelfs het beste schriftherkennings programma heeft hier namelijk moeite mee, dus hoe brengt het software-pakket het er vanaf. Daarom even een korte test. Een korte krabbel, met de speciale pen op de Digimemo.
Subheader
De gescande versie van de geschreven tekst.

Deze krabbel, wordt dan na aansluiten met de USB-kabel gelezen in het programma van de Digimemo.

Subheader
De digitale versie van de geschreven tekst.

Het voordeel is dat er bij de digitale inkt totaal geen ruis is, en er altijd een duidelijk contrast komt. Dit wordt duidelijk als je in het programma even inzoomt op de tekst zelf.

Subheader
Detail van het woord digimemo.

Volgende stap is het starten van het tekst herkennen, en belangrijk daarbij is het kiezen van de juiste taal waarin de tekst is geschreven. Hierna kan door een druk op de knop de tekst worden gelezen en herkend.

Subheader
De tekst vertaald in het Nederlands.

Als je kiest voor een andere taal, dan krijg je echter een raar stuk tekst. Een deel van de herkenning wordt gedaan met behulp van een woordenboek. Aparte woorden kun je makkelijk toevoegen aan het woordenboek. Dit geeft dus aan dat een deel van de herkenning gedaan wordt met het woordenboek er langs. Onbekende woorden, eigen namen of variaties zullen dus eerst ingevoerd moeten worden. Om de tekst herkenning nog verder te verbeteren kun je een profiel instellen. Een stuk tekst moet dan worden opgeschreven, en hiermee leert het programma beter om te gaan met je handschrift. Evengoed blijft het belangrijk om na afloop de tekst goed door te lopen en te corrigeren.

Alles wat de Digimemo belooft is ook mogelijk. De geschreven tekst wordt prima herkend. Meerdere pagina's kunnen worden samengevoegd tot een e-book van het eigen formaat. Converteren tot een PDF is mogelijk door gebruik te maken van een PDF-printer. Opslaan als een plaatje of als herkende tekst is uiteraard goed mogelijk. De Digimemo is goed te gebruiken als een hulpmiddel voor het maken van notulen bij een vergadering, of voor het maken van aantekeningen. Zolang je binnen een aantal minuten verder schrijft hoef je het apparaat niet opnieuw aan te zetten. Gelukkig blijft de geselecteerde pagina actief. De meegeleverde engelstalige handleiding is zeer duidelijk en helder. Fijn is dat er twee reserve stiftjes meegeleverd worden, zodat je in het geval dat de pen leeg raakt je altijd een reserve bij je hebt. Helaas is dat niet het geval voor de knoopcel van de pen zelf.

Als je alleen heel af en toe een krabbeltje digitaal wilt hebben is het natuurlijk wat aan de dure kant. Ben je echter een gebruiker die geregeld schrijft en dit vervolgens weer op de computer gaat invoeren, dan is het echt een ideale gadget, en vooral als een ander iemand je handschrift eerst moet ontcijferen. Als optie is de tekstherkenningssoftware beschikbaar, en een luxe lederen map waardoor de Digimemo een stuk beter beschermd zal zijn. Voor het notuleren, een voorstel of een andere snelle krabbel is het echt een prima gadget. Controleer alleen tijdens het werken of de Digimemo niet is uitgegaan tijdens het koffie halen. Maar dan is het een kwestie van aanzetten, en je gaat gewoon weer verder waar je gebleven was. Het mooie is dat je geen digitaal wonder hoeft te zijn om hier mee te werken. Kunnen schrijven is meer dan genoeg.

Leverancier: usb-hype Prijs: 109 Euro Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!