CD: Rowwen Heze - Rodus en Lucius

De titel "Rodus & Lucius" is niet afgeleid van een legende uit de Peel-streek, maar het slaat op de twee rottweilers die de opnamestudio bewaakten waar Rowwen Heze de nieuwe cd heeft opgenomen. Een cd die meteen in de eerste week op nummer 1 in de Album Top 100 terecht kwam. Is het een offensief geweest van de trouwe groep fans die niet kunnen wachten op de dag dat heel Holland Limburgs lult, of is de verwachting zo hoog dat iedereen smachtend naar de winkel is gerend om het nieuwe album met een nog zelf te branden dvd te halen?

Subheader


De cd opent meteen goed met een aankondiging dat de zanger Jac Poels 50 Jaor is geworden. Een heerlijke start van deze cd die verder van rustig tot lekker opzwepend gaat, van lekker luisteren tot flink feesten. In gedachten zie je het bier rijkelijk vloeien, in de kelen en door de lucht. Het is gewoon Rowwen Heze zoals we gewend zijn. Een heel mooi nummer is Droemvlucht, die van Friesland richting Limburg vliegt en waarbij Nynke Laverman de Friese zang voor haar rekening neemt. Tezamen vormen ze een mooie samensmelting van deze twee talen uit noord en zuid. Eigenlijk jammer dat het bij dit ene liedje blijft wat samensmelten betreft. Wie weet voor een volgende cd?

Naast de cd zit er ook een lege dvd bij, reeds voorzien van een opdruk, klaar om zelf gebrand te worden met materiaal van de band. Daarvoor moet je naar de website gaan, de code invullen die bij de cd zit, en na het betalen van drie euro plus transactiekosten mag je een 600 mb downloaden, goed voor 30 minuten materiaal. Gelukkig komt er voor de minder ervaren downloader of brander een melding met de werkmethode. De band verklaart de drie extra euro vanwege royalty's die evengoed moeten worden betaald, plus de verdere kosten voor het opzetten, hosten en de bandbreedte. Daarbij gaat het geheel tegen kostprijs weg. Het resultaat is een kleine dvd met daarop een mooie blik achter de schermen tijdens het opnemen van de cd, een drietal nummers gespeeld in de achtertuin, en een wat schokkerig beeld dat gefilmd is tijdens de cd-uitreiking door Giel Beelen. Dat laatste is ook terug te vinden op de site. Helaas is 600 mb voor 30 minuten beeld met een 2-kanaals AC3 track nu niet het beste qua kwaliteit, maar het moest natuurlijk downloadbaar blijven. De blik achter de schermen en het tuinconcert zijn wel zeer leuk om te zien, maar het is wel ineens een verrassing dat je ineens drie euro extra moet betalen.

Subheader

De dvd is dus een kleine misser. Het is dan wel een eigen keuze of je hier gebruik van maakt of niet. Gelukkig dat de cd verder niemand in de steek laat, en een dertiental mooie songs van Rowwen Heze aanbiedt.

1. 50 Joar
2. Niks an de hand
3. Vechte, valle en opstoan
4. 'T Blaad an de palm
5. Kilomeaters
6. Lentenacht
7. 'T Greune monster
8. Droemvlucht (Jack Poels in duet met Nynke Laverman)
9. Beer
10. Dag geluk
11. Shane
12. Krokodillelearelaarze
13. Beater wear


Label: RHAM Releasedatum: 8 september 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!