DVD: Protocols of Zion

"Did you hear that no Jews died on 9/11?" is het 'fluisterende' bovenschrift op de dvd-hoes van Protocols of Zion. Het gerucht dat Joodse werknemers in het New Yorkse WTC vooraf op de hoogte zouden zijn van de aanslagen is ťťn van de thema's van de controversiŽle documentaire van Marc Levin. De titel verwijst naar de 'Protocollen van de Wijzen van Sion', een als vals en verzonnen aangemerkt Russisch strijdschrift uit 1864, waarin werd gesuggereerd dat Joodse samenzweerders uit zijn op wereldheerschappij. Ookwel genaamd: 'de moeder der complottheorieŽn'.Het is een even boeiend als shockerend fenomeen dat minder dan een halve procent van de wereldbevolking al eeuwen de schuld krijgt van de meest uiteenlopende dingen. Zo werden de Joden door de Rooms-Katholieke kerk gezien als de moordenaars van Christus, terwijl het toch echt de Romeinen waren die de Jood Jezus Christus hebben gekruisigd. Later werd in de communistische landen het kapitalisme een Joodse uitvinding genoemd, terwijl in het 'kapitalistische' Westen hetzelfde werd gezegd over het communisme. Ook heden ten dage lijken extreem-links en -rechts het in ieder geval over ťťn ding eens te zijn: het zionisme is de bron van alle kwaad.

Daarom is deze documentaire, strategisch gepland rond de vijfde verjaardag van 9/11 bij voorbaat al enorm interessant te noemen. Documentairemaker Marc Levin, zelf een Joodse Amerikaan, gaat ŗ la Michael Moore de straat op om het hedendaagse antisemitisme te onderzoeken. Hij ontmoet Arabische Amerikanen, christelijke evangelisten, zwarte nationalisten, Arische skinheads en vredesactivisten. De 'Protocollen van de Wijzen van Sion' lopen als rode draad door de documentaire. Soms verbaasd, soms cynisch danwel geshockeerd hoort Levin tal van complottheorieŽn aan, vaak gebaseerd op slecht onderbouwde insinuaties.

Marc Levin blijft zelf echter milder dan zijn 'ratterige' collega Michael Moore, waardoor deze docu minder shockerend lijkt dan Bowling for Columbine of Fahrenheit 9/11. Levin stelt zich ook kwetsbaar op als hij toegeeft toe dat Joden relatief veel macht hebben. Relatief dus. Relativerend en bijna lachwekkend is ook Levins ontmoeting met een zwarte demonstrant, zelf toch ook slachtoffer van het racistische 'Jew-merica' [sic]. Volgens deze jongeman gaat elke 33 cent van een verkochte Pepsifles naar IsraŽl. Pepsi is volgens hem immers een afkorting van: Pay Every Penny to Support IsraŽl. De demonstrant haalt ook de huidige burgemeester van New York, Michael Bloomberg erbij, doelend op diens Joodse komaf. Wanneer Marc Levin hem erop wijst dat daarvoor een burgemeester zat die van Italiaanse komaf was; Giuliani, krijgt hij als antwoord dat in de naam Giuliani het Engelse woord 'Jew' zit, en uitgesproken dient te worden als 'Jew-Liani'. Dan kan ook Levin zijn lachen niet meer inhouden.

Aan het einde van de 92 minuten durende documentaire wordt weerlegd dat er geen Joden zouden zijn omgekomen tijdens de aanslag op het World Trade Center, wanneer er tal van Joodse namen, 9/11 slachtoffers, worden voorgelezen.
De onderliggende boodschap lijkt te zijn dat de wereld gelooft wat hij wil geloven. Domheid, onwetendheid, angst voor het onbekende en pure haat dragen bij aan antisemitisme, en racisme in het algemeen. Vier sterren voor dit knappe staaltje zionistische propaganda!
(En ja: ook dat is cynisch...)


Label: A-film Releasedatum: 7 september 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!