CD: MIR - Files from London

MIR, oftewel Mirjam Timmer, de voormalige zangeres van Twarres, is terug met een eigen Solo CD, Files from London. Het was even wachten op het album, vooral omdat er al twee singles zijn verschenen in 2006. Files from London bevat twaalf songs, die duidelijk maken dat ze het schrijven en zingen nog steeds heel goed kan. De 1e track "The deep Blue Sea" is een van de twee recent uitgebrachte singles. Het is een duet tussen Mirjam en Jim Kerr, de zanger van The Simple Minds. Deze song is omarmd door GreenPeace, en heeft Mirjam de titel Ocean Defender opgeleverd. Maar er is veel meer moois te vinden op deze CD.


Subheader


De titel "Files from London" is ontstaan toen Mirjam van de songwriter John Themis een bruine envelop kreeg met daarin het materiaal van de gemaakte opnames. The Files from London sprak blijkbaar aan, en is toen de titel geworden van haar eerste solo-album. Naast John Themis heeft Mirjam ook op deze CD samengewerkt met haar oude producer, Peter van Asten, die tevens optrad als Executive Producer en ook nog een liedje wist mee te schrijven.

Maar hoe klinkt nu de CD van deze zangeres die we allemaal wel kennen van Twarres? De CD is opgebouwd met mooie en rustige liedjes, voor een groot deel in de stijl zoals we die kennen van Twarres, sommige hebben weer een wat meer popkarakter. Mirjam is nagenoeg de enige stem die je hoort. Ze heeft zelf al de achtergrondkoortjes ingezongen, uiteraard op een enkele mannenstem en het duet met Jim Kerr na. Het nummer The Shadow of Me staat heel dicht bij Mirjam, het gaat namelijk over haar vader, die overleed toen ze "Wer Bisto" in de studio aan het inzingen was. Dit is ook het enige liedje waar je de Friese roots nog even terugvindt, al moet je hiervoor wel goed luisteren of de songtekst er even bij nemen.
Het eerste nummer is door Greenpeace geadopteerd, en via hun site te downloaden. Ook de clip is daar te bewonderen, maar uiteraard is deze ook op de eigen site van Mirjam Timmer, MIRMUSIC, te zien.
Overigens kun je op de site van Mirjam kiezen welke song als volgende single wordt uitgebracht.


Subheader

Mirjam is al vanaf haar zevende bezig met het maken van muziek, en is hierbij flink gegroeid. Zo klinkt deze CD toch een stuk volwassener dan haar tijd bij Twarres. Het zijn veelal liedjes met toch een flinke lading, en daarbij muzikaal goed ondersteund. Dan weer het keltisch-klinkende Twarres, dan weer meer een popachtig deuntje. Het album zelf is opgedragen aan haar vader, van wie ze nu nog geregeld droomt.

De CD zelf heeft niet veel minpunten. Ben je een fan van Twarres, dan is het een leuke ontdekking om te kijken hoe Mirjam verder gaat met de muziek. Maar het is geen Twarres meer. Er is geen Johan van der Veen die meezingt, maar wel een tweede Mirjam op de achtergrond. Ze heeft zich duidelijk muzikaal verder ontwikkeld, en absoluut niet verkeerd. Het is een bescheiden CD, met mooie muziek, en dan kom ik uit op 4 bescheiden sterren.


Label: TMP Music Releasedatum: 25 augustus 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!