CD: Atari Teenage Riot - ATR (1992-2000)

"Into the death, go, go, go! Terror! Worldwide! You can't run away, you can't hide!"
Ja, terrorisme was nog cool en 'radical' in de jaren '90. De oproep kwam overigens niet uit het Midden-Oosten, maar uit de krochten van het destijds al hippe Berlijn. Geschreeuwd door Alec Empire, de charismatische frontman van Atari Teenage Riot, van wie inmiddels het overzicht ATR 1992-2000 uit is.



De band categoriseren is onbegonnen werk. Of het nu electrogabber of technopunk is, de agressieve, opwindende mix die Atari Teenage Riot in woord en muziek tentoonspreidt is onmiskenbaar verbonden aan de jaren '90 van de vorige eeuw. Stukken minder mainstream dan 'verwanten' als Rage Against The Machine brachten zij Deutschland Has Got To Die, Future Of War en Burn Berlin Burn. Je hoort zangeres Hanin Elias af en toe aftellen alsof het een Ramones-cover is, maar mocht punk het etiketje zijn die op ATR geplakt kan worden: dan wel vergezeld met gabber, breakbeat en fucked-up noise. Het gekrijs van Hanin Elias refereert dan eerder ook naar Sonic Youths Kim Gordon dan naar de zoete stem van Joey Ramone. De meeste songtitels lezen als een eenzijdige oorlogsverklaring: Destroy 2000 Years Of Culture, Revolution Action, Start The Riot en Hetzjagd auf Nazis!

De woede knalt er vanaf albumopener Speed van af, en duurt tot en met de pure breakbeat electro afsluiter Hetzjagd auf Nazis. Daartussen veel rumoer en opwinding van Alec Empire, Hanin Elias, Nic Endo en Carl Crack.
Sinister feitje: de zo graag gewenste Revolution Action van ATR barstte enkele dagen na de dood van MC Carl Crack in 2001 pas echt los met de terreuraanslagen van 11 september. Diezelfde Carl Crack werd door de media omschreven als 'the black Sid Vicious'. En ondanks het digitale geweld hoor je nog enkele oer-gitaarakkoorden van de Sex Pistols (God Save The Queen) terug in Delete Yourself. Met de dood van Carl Crack stortte ook de rest van ATR in elkaar. Vandaar deze release, die in een begeleidende brief wordt gepresenteerd als 'a testament to the years 1992-2000, where anything seemed possible'.

Alec Empire, ATR-voorman en eigenaar van Digital Hardcore Recordings (DHR) schrijft dan ook in het fraaie cd-boekje:
"Many journalists have made ATR responsible for creating the genre digital hard-core and anything which followed it, if it was drill 'n' bass or electro clash or even nu-metal. I wouldn't go that far, I don't believe that music works like that, because it's more the media that has to categorize everything."

Verder dus maar geen woorden aan vuil maken, lijkt me. Deze vuile woorden worden al geschreeuwd op deze verder zo lekker klinkende bak herrie. Play it loud, natuurlijk!
Hou wel even de tracklist in de gaten. Hoewel het een prima overzicht van ATR is, kan het zijn dat je favo-track er niet op staat. Dat maakt dit album er niks minder om. Om de Future Of War te begrijpen moet je het verleden kennen. En Atari Teenage Riot maakt daar met 1992-2000 onmiskenbaar deel van uit.


Label: DHR/Rough Trade Releasedatum: 13 juli 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!