CD: Jannes - Laat me vrij

Nog maar een jaar na de release van zijn vorige album, Als het zonnetje schijnt, is het voor Jannes alweer tijd voor een nieuw album vol Nederlandstalige muziek. De volkszanger, geboren in Emmen maar inmiddels woonachtig in het Drentse Noordscheschut, heeft samen met Emile Hartkamp (de man achter de successen van Frans Bauer) 14 nieuwe nummers bedacht en uitgevoerd. Het resultaat, de cd Laat me vrij, ligt sinds kort in de winkels.



Jannes stoot echt op in de muzikale vaart der volkeren. Vorig jaar verscheen er al een dvd van Jannes, met daarop zijn eigen reality-soap en zijn vorige album, Als het zonnetje schijnt, kreeg een gouden plaat (meer dan 35.000 albums verkocht). Ook is de artiest steeds vaker te zien op de landelijke televisie en wordt hij meer een meer geboekt naast andere grote artiesten uit de wereld van de Nederlandstalige muziek. Een groot deel van dit succes is natuurlijk te danken aan de 'puppetmaster' van de Nederlandstalige muziek, Emile Hartkamp; hij is medeverantwoordelijk voor het succes van Frans Bauer, Jannes en Jan Smit. Op het nieuwe album van Jannes, Laat me vrij, is de inmenging van Hartkamp duidelijk merkbaar. Als verantwoordelijke voor bijna alle teksten en muziek van dit nieuwe album brengt hij duidelijk zijn eigen stijl mee en dat is niet per se goed. Niet dat Hartkamp niet weet hoe het moet of wat goed is binnen dit genre, integendeel. Maar het lijkt wel alsof er een soort shuffle van muziekstijlen wordt toegepast waardoor de muziekjes van Jannes steeds meer gaan lijken op die van Bauer en op die van de vorige albums.



Het album Laat me vrij wordt direct geopend met de in juli uitgebrachte single, Oh la la l'amour, een cover van een van oorsprong Duits lied, Mademoiselle Mirelle. Met een aanstekelijke melodie (toegegeven!) zingt Jannes over zijn vakantie in Parijs.
quote:
Ik ben een weekje naar Parijs geweest
en elke avond werd het een groot feest
De Moulin Rouge was het kloppend hart
en dat gevoel was wel heel apart

Francaises waren daar in overvloed
Ik heb daar ook 'n mooie meid ontmoet
Nu moet ik eerlijk bekennen het oorspronkelijke nummer niet te kennen, maar de tekst is -om te spreken met Barry van de Holland Casino reclame- van het niveau likmevestje. Op zich geen probleem, het is geen gevoelig luisternummer maar meer bedoeld om gezellig mee te brullen op een piratenfestijn. Op de rest van het album is het een wisseling tussen vrolijke (en misschien zelfs upbeat) en wat meer treurige nummers. Jannes zingt vooral over de liefde en zijn vakanties (vooral Griekenland is een geliefd land bij Jannes). Opvallend zijn vooral de sterretjes die stralen, de maantjes die lachen en de zonnetjes die schijnen (in bijna elk lied komt er wel een dergelijke cliché voorbij). Verwacht geen hoogstaande teksten, maar gewoon een lichtvoetig album vol met liedjes over het leven.


Jannes bij de presentatie van zijn nieuwe album, op het Piratenfestival in Balkbrug

Laat me vrij is een album dat van minstens van dezelfde kwaliteit is als het voorgaande, maar schrijver Hartkamp moet ervoor waken dat hij geen maker van eenheidsworst wordt; zijn werkjes beginnen namelijk steeds meer op elkaar te lijken. Jannes weet gelukkig zijn eigen identiteit te bewaren (hij heeft een typisch eigen uitstraling) en zijn schare fans zal ook dit album snel goud laten worden. Binnen het genre is Jannes echt een nieuwe ster aan het firmament, maar hij mist helaas nog nét dat beetje extra dat Frans Bauer wel heeft. Laat me vrij bevat geen echte hoogvliegers, maar voldoet wel precies aan de eisen van de lichte Nederlandstalige muziek. Voor de fans zal deze cd een aanrader zijn en voor liefhebbers van het genre is een aanschaf te overwegen.


Label: CNR Releasedatum: 21 augustus 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!