DVD: Murderball

Rugby voor rolstoelers? In een soort Mad Max vehikels, maar dan zonder de spikes? Murderball gaat hierover, maar nog meer over de mensen die ondanks hun handicap deze sport bedrijven. Persoonlijkheden gedreven door ambitie, eerzucht en eigenwijsheid, mannen van gehard staal.



Het zou de American Dream kunnen zijn. Een dwarslaesie overwinnen, met volstrekte doodsverachting en oneindig doorzettingsvermogen de beste in je sport worden. Maar wel met een wrang randje: blinde ambitie en eerzucht.

Waar Murderball zo op het eerste gezicht zou kunnen gaan om gehandicapten die er bovenop krabbelen, is het eerder een psychologische documentaire. De twee hoofdpersonen, Mark Zupan, de nieuwe ster en Joe Soares, de oude ster. Allebei even extreem gedreven, koppig, arrogant, succesvol, opgefokt en compromisloos, zo staan ze tegenover elkaar. Met de koppen schreeuwend tegen elkaar.

Als contrast zitten er ook tedere momenten in de documentaire. Die hebben dan vooral te maken hebben met de tragiek van het ongeluk. Maar toch overheerst vooral het bijna patriotische fanatisme van Zupan en Soares. In hun sport, waarin ze opponenten zijn, in hun persoonlijke relatie. Zo vérgaand dat het bijna pijn aan de ogen doet.

Het is me niet helemaal duidelijk wat de maker van deze documentaire trachtte te bereiken. Hoewel de persoonlijkheden boeiend zijn, zijn ze ook vrij eenzijdig. Vreemd genoeg bezitten andere personen dan Zupan en Soares meer facetten, maar worden ze helemaal overvleugeld. Uiteindelijk bekruipt toch het gevoel dat meer een fenomeen beschreven wordt, dan dat personen uitgediept worden. De zwakte daarvan is dat een fenomeen leuk voor het moment is, maar al snel verveelt. Daarentegen blijven personen boeien. Daarom is het jammer dat daar niet meer mee gedaan is.

Nochtans geeft Murderball een kijkje in een bijzondere extreme wereld. De documentaire blijft helaas verder nogal vlak.


Label: A-film Releasedatum: 17 augustus 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!