CD: The Album Leaf - Into the Blue Again

Voormalig Tristeza-man Jimmy LaValle heeft al een behoorlijk aantal werkjes op zijn naam staan als solo-artiest, beter bekend als The Album Leaf. Sommigen zullen hem misschien kennen van muziek in C.S.I en The OC. Laatste studio album In a Safer Place is wel de bekendste van de groep. Zal zijn nieuwe album Into the Blue Again deze status over kunnen nemen?


LaValle is een multi-muzikant met een klassieke achtergrond. De naam The Album Leaf komt niet voor niets uit een stuk van Frédéric Chopin. En waar hij op In a Safe Place nog hulp kreeg van verscheidene muzikanten (oa. Sigur Rós), heeft hij hier bijna alles zelf in de hand genomen. Alleen Josh Eutis van Telefon Tel Aviv en techneut Birgisson van de Sigur Rós Sundlaugin studio zorgde voor wat beats en technische hulp op sommige tracks.

De dromerige ambient post-rock met electronica, jazz en klassieke invloeden doen ook sterk denken aan Sigur Rós. Een solovlucht in een zweefvliegtuig boven een muzikaal winterlandschap waarin sereniteit de overhand heeft. Nummers zoals opener The Light, het epos Red Eye en afsluiter Broken Arrow(kippenvel!) laten je dagdromen en heerlijk tot rust komen. Hier en daar zingt LaValle ook een stukje mee (zoals op Always For You en Writings on the Wall), iets dat zeker geen slecht resultaat oplevert, maar het dromerige wel iets laat vervagen.


Het overgrote merendeel van de CD is echter zonder zang en klinkt heerlijk. Electronica-lounge wordt afgewisseld met een rustige drumbrush beat, een viooltje of piano: Café del Mar on Ice. Muziek voor de coffeecorner dus, maar ook voor bij een warm bad met kaarslicht, een treinreis door Noorwegen, zittend in de vensterbank met tikkende regen tegen het raam of starend naar de sterren op het strand. Kortom chill-out muziek ten top! Het enige nadeel hieraan is dat de muziek op minder relaxte momenten meteen naar de achtergrond verdwijnt en je vijf minuten later pas weer beseft dat je de muziek op had staan. Draaien en ervoor gaan zitten is dus het devies!



Label: COOP Releasedatum: 11 september 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!