DVD - Sky Fighters

Eens in de zoveel tijd is er een regisseur die het aandurft om een film te maken gebaseerd op de kunstjes van een straaljager. Deze keer was het de beurt aan Gérard "Taxi" Pirès om te spelen met deze té dure speeltjes. In Sky Fighter draait alles om de Franse Mirage 2000.

Tijdens een vliegshow wordt een Mirage 2000 ontvreemd, niet veel later schiet een piloot van de Franse luchtmacht het toestel neer. Hierna ontspint het verhaal zich en wordt duidelijk dat een aantal terroristen er op uit zijn om een Mirage te gebruiken voor een aanslag op de Europese leiders in Parijs. De twee piloten die betrokken waren bij het neerschieten van de gestolen Mirage moeten dit zien te voorkomen.



De plot van de film verraadt dat het wel eens de zoveelste film zou kunnen zijn waarin terroristen iets stelen, iemand gijzelen of een bom verstoppen. Helaas is dit eigenlijk ook zo, het verhaal springt regelmatig van de hak op de tak en is flinterdun. Zo is er op een gegeven moment een race tussen de Amerikanen en de Fransen maar je ziet hierbij totaal niets van de Amerikanen. Het enige wat je te horen krijgt is dat ze een probleem hebben bij het bijtanken, meer niet.

Het acteerwerk had een heel stuk beter gekund in deze film. De teksten lijken regelmatig totaal zonder passie afgeraffeld te worden. Ook komen de verschillende dialogen totaal niet uit de bus doordat de gezichtsuitdrukkingen over het algemeen zeer neutraal zijn.

Op het camerawerk heb ik niets aan te merken. Er zijn zeer originele camerapunten gebruikt op en in de vliegtuigen, en er komen mooie landschappen in voor. Het vliegwerk heeft de echte Franse luchtmacht voor hun rekening genomen en dit is zeer goed te zien. De stunts die de piloten uithalen zouden in principe ook gedaan kunnen zijn; echte zoals ze ook in het echt in gevechten gebruikt worden.



Een zeer zwak punt is het geluid in deze film, de achtergrond muziek is vaak aanwezig maar voegt helemaal niets toe. Op spannende momenten krijg je wel een muziekje dat de spanning op doet voeren maar het volume staat zo laag dat dit hele effect teniet gedaan wordt.

Helemaal realistisch is de film ook niet echt. In de film klimt er op een gegeven moment iemand op de plek waar normaal gezien de tweede piloot zit. Helaas voor hem heeft deze gebruik gemaakt van de schietstoel en is er dus geen schietstoel en/of dak aanwezig. Dit zou niemand overleven om dan gewoon te gaan vliegen, en al helemaal niet boven vijandelijk grondgebied waar je waarschijnlijk ook nog eens belaagd zou worden door andere straaljagers.

Sky Fighters krijgt van mij twee sterren voor de moeite. De film is alleen interessant als je een vliegtuigverslaafde bent, maar zelfs dan valt hij tegen.



Label: A-Film Releasedatum: 27 juli 2006 Kijkwijzer:
Waardering:



Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!