Boek : Nando Parrado - 72 Dagen in de Andes

Vrijdag 13 oktober 1972, het Andesgebergte. Een chartervliegtuig van de Uruguayaanse luchtmacht, met daarin een rugbyteam, familieleden, en supporters, stort neer terwijl het onderweg is naar Chili. De overlevenden moeten het doen met de zomerkleren die ze aanhebben, en het beetje eten dat ze bij zich hebben. Uiteindelijk zullen ze het 72 dagen moeten volhouden voor twee van de sterkste mannen de bewoonde wereld weten te bereiken.



Onder de overlevenden bevindt zich Nando Parrado. Na de eerste drie dagen in coma gelegen te hebben, komt hij bij en krijgt te horen wat er gebeurd is. Zijn moeder is overleden, en zijn zusje is in levensgevaar. Na een paar dagen overlijdt ook zijn zusje, in gedachten belooft hij zijn vader dat hij thuis zal komen.

Al na een paar dagen is al het eten op en moeten de overlevenden kiezen: de lijken opeten of sterven. De beslissing is voor iedereen moeilijk, maar uiteindelijk besluiten ze toch allemaal een poging te doen om hun eigen vrienden op te eten. Na een lawine, die het wrak van hun vliegtuig onder de sneeuw bedelft en enkele levens eist, wordt alles nog veel zwaarder voor de groep.

Er werden enkele pogingen gewaagd om de bewoonde wereld te halen maar de eerste paar keer ging men de verkeerde kant op. Uiteindelijk komt één van deze expedities na enkele dagen bij het staartstuk van het vliegtuig uit. Hier wordt naast eten, maar misschien net zo belangrijk, een aantal koffers met kleren gevonden. Met deze spullen keert men terug naar het wrak. Op 12 december gaat Nando samen met Robert en Tintin op pad om de bewoonde wereld te vinden. Na een tocht van tien barre dagen en 115 kilometer komen Nando en Robert de eerste boeren tegen. Tintin is al redelijk in het begin teruggegaan omdat de tocht voor hem te zwaar was.


Nando Parrado


Terug in de bewoonde wereld moeten Nando en Robert aanwijzen welke route ze gelopen hebben, en worden de resterende overlevenden opgepikt van de berg waar ze zaten. Van de 45 mensen aan boord van het vliegtuig overleven uiteindelijk zestien de ramp.

Nando Parrado beschrijft in dit boek zeer uitgebreid de verschillende banden tussen de mensen aan boord van het vliegtuig. Het boek lijkt dan ook meer te gaan om de mensen dan om de daden. Wil je een gedetailleerd verslag van alles wat er gebeurd is, dan kan ik je Alive aanraden van Piers Paul Read uit 1973. Ook geeft Parrado een zéér uitgebreide omschrijving van wat de overlevenden gedaan, en bereikt hebben ná de ramp.

Tijdens het doorzoeken van het wrak vonden de overlevenden een goedkoop wegwerpcameraatje. Ik vind het heel leuk om te zien dat in het midden van het boek een aantal foto's staan die gemaakt zijn met dit cameraatje. Ook staan er nog een aantal andere foto's van de rampplek. Een tweetal kaartjes in het boek laten de route van het vliegtuig, en de tiendaagse tocht door de Andes zien.

72 Dagen in de Andes krijgt van mij drie sterren omdat het verhaal je niet loslaat. Helaas wordt de uitleg regelmatig te langdradig waardoor het soms moeilijk is om alles in je op te nemen.



Uitgever: Nijgh en van Ditmar ISBN: 9038859368 Pagina's: 302
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!