DVD: Murphy's Law

Als je voor de keuze wordt gezet: spaar het leven van je vrouw en kind óf dat van honderd collega's op een politiebureau. Wat doe je dan? Tommy Murphy maakte de moeilijkste keuze die een mens kan maken en raakte -ondanks de waardering van het hele land- verbitterd. Niet alleen zijn privéleven lijdt eronder, maar ook zijn werk als politieman gaat met rasse schreden achteruit. Een negatief rapport over zijn geestelijke gesteldheid dreigt hem ook op het werk buitenspel te zetten, maar hij krijgt een laatste kans: als infiltrant.



Het eerste seizoen van Murphy's Law bestaat uit slechts vier afleveringen en de pilot van de serie. Gelukkig duurt elke aflevering 90 minuten, dus genoeg materiaal om je tijd mee door te komen. In elke aflevering wordt een hele verhaallijn afgerond en waar het over gaat verschilt uiteraard per keer. Kort gezegd moeten Murphy (James Nesbitt uit Cold Feet) en zijn charmante collega Annie Guthrie (Claudia Harrison) infiltreren in een criminele organisatie of ergens undercover gaan. Een niet erg orginele formule, maar het is in deze serie aardig om te zien hoe de oude rot in het vak zich weet te manoeuvreren tussen de personen die hij normaal alleen tegenover zich ziet.

In de eerste aflevering, de pilot die gelijknamig is aan de hele serie, maken we kennis met Tommy Murphy. Hij moet infiltreren in een criminele organisatie die als dekmantel opereert als een begrafenisonderneming. Hij moet zich eerst zien te bewijzen als waardevol lid van de bende en moet en passant er achter zien te komen wat de vrouwelijke assistent van de bendeleider van plan is. In de derde aflevering, Manic Munday, moeten Annie en Murphy een bekende snookerplayer beschermen. Al snel blijkt dat de speler, Mickey Munday, zelf ook niet helemaal zuiver is. In de overige afleveringen zien we Murphy undercover te werk gaat in een gevangenis, bij de Russische maffia en wederom als infiltrant bij een lokale bende. En dat geeft ook al gelijk het probleem aan van de serie, want alhoewel de setting en misdaden steeds anders zijn, gaat alles op den duur natuurlijk wel erg op elkaar lijken.

De DVD-box bevat de vier afleveringen van het eerste seizoen, plus de pilotaflevering. Elke episode duurt maar liefst 90 minuten en dat is soms net iets aan de lange kant. Het is wel mooi om te zien dat het verhaal goed wordt opgebouwd en dat er niet van de hak op de tak wordt gesprongen, maar soms is er net iets te veel aandacht voor irrelevante zaken. Nesbitt weet op voortreffelijke wijze een nukkige en rauwe Ier neer te zetten, die op zijn tijd wel in is voor een dolletje. Ook zijn vaste tegenspeelster Harrison zet een erg overtuigende rol neer. De beeld- en geluidskwaliteit van alle afleveringen is bijzonder goed, maar het is jammer dat er bij het gebruik van een andere taal dan Engels, opeens Franse ondertiteling meeloopt in beeld. De dvd's bevatten helaas geen extra's.

Murphy's Law is een kwalitatief hoogstaande politieserie, waarbij originaliteit en de uitwerking van het verhaal hoog in het vaandel staan. Soms ontkomt de serie helaas er echter niet aan om een beetje in herhaling te vallen. De box met vier dvd's is prima in orde, al had er wel wat extra materiaal op mogen staan. Voor een ieder die verzot is op Engelse detectiveseries is Murphy's Law een echte aanrader, maar je moet je bij elke aflevering wel voorbereiden op een flinke zit.



Label: B-Motion Releasedatum: 11 mei 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!