DVD : Martijn Oosterhuis - Live at Laughing Matters

Nadat we eerder al live de voorstelling van Martijn Oosterhuis voor je bekeken hadden, is er nu ook een DVD van hem verschenen. Op het Laughing Matters festival van BNN vertolkte hij de beste grappen uit zijn eerste twee avondvullende shows, Echt en Van huis uit. De grote vraag blijft natuurlijk of hij op DVD net zo goed overkomt als live.

Met zijn DVD treedt Martijn Oosterhuis toe tot het selecte gezelschap der cabaretiers met een eigen DVD. Nou ja, select? Het lijkt erop dat tegenwoordig iedere grappenmaker met een avondvullende show een eigen DVD krijgt. Niet dat Martijn Oosterhuis geen eigen DVD verdient, maar af en toe word ik moe van de slechte shows die we voorgeschoteld krijgen.



Maar goed, terug tot de orde van de dag, Martijn Oosterhuis is een Kakkochtoon, een echte authentieke kakker, die geen standaard show in elkaar zet. Je zult bij hem geen sketches met alleen maar een typetje zien, hoogstens ter illustratie van zijn verhaal. Ook liedjes zul je niet snel horen. Hij is een stand-up comedian die doorgegroeid is tot een volwaardige cabaretier.

Sinds Martijn Oosterhuis in 1994 op het open podium van De Engelenbak op de bühne klom om het publiek te vermaken, terwijl hij zelf ook alleen gekomen was om te kijken, is zijn carrière ver gevorderd. Hij speelde onder andere op Lowlands, deed mee bij de Lama's, en won in binnen- en buitenland prijzen met zijn optredens. Qua relatie houdt Martijn Oosterhuis het ook bij het podium, want hij is getrouwd met medecabaretière Kristel Zweers, met wie hij samenwerkte bij de Lama's.

Om terug te komen bij de vraag of Martijn Oosterhuis op DVD net zo overkomt als live, moet ik bevestigend antwoorden. Het camerawerk op deze DVD is dermate goed gedaan dat je af en toe het idee hebt dat je zelf in het publiek zit. Door dit uitstekende camerawerk komen de grappen net zo goed over als live.



De grappen van Martijn Oosterhuis zijn óók een tweede of een derde keer leuk. Het is niet de snoeiharde humor van een Hans Teeuwen of een Theo Maassen, maar meer een aaneenschakeling van meningen en ervaringen die Martijn Oosterhuis heeft opgedaan in zijn leven.

Qua extra's staat er op de DVD een interview dat opgenomen is met Martijn Oosterhuis tijdens het Hard Gelach festival van 2005. Dit interview is redelijk magertjes en gaat meer over het feit dat hij een DVD gaat maken, dan over iets anders. Dit interview is dan ook niet echt de moeite waard om te kijken.

De DVD krijgt van mij vier sterren, niet omdat de show geen vijf sterren waard is, maar meer vanwege het gebrek aan echte extra's. Als daar wat meer aandacht aan besteed was had hij echt wel vijf sterren gekregen.



Label: CNR Releasedatum: 29 mei 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!