DVD: Louis de Funès box 2

Veel mensen zullen de Franse komiek Louis de Funès alleen maar kennen van de Gendarme-films. Als chaotische politieagent beleeft hij het ene avontuur na het andere, waarbij het verhaal soms meer op een klucht lijkt dan op een komedie. Maar de carrière van de in 1983 overleden Fransman bestaat uit veel meer dan alleen deze succesvolle reeks uit de jaren '70 en begin jaren '80. In de dvdbox Louis de Funès 2 vind je een vijftal wat oudere films die nog niet eerder op dvd verkrijgbaar waren.

De dvdbox bestaat uit een drietal dvd's met daarop vijf films. Op de eerste dvd vind je Le Grand Restaurant uit 1966, een film over de avonturen van restaurateur Septime. Als een soort dictator bestiert hij zijn zaak en op dito wijze gaat hij om met zijn personeel. Als hij op een dag bezoek krijgt van een echte dictator ziet hij zijn kans schoon om indruk te maken op alles en iedereen. Helaas voor Septime loopt het allemaal anders dan gedacht, want bij de onthulling van het spectaculaire toetje is de dictator opeens verdwenen. Hij lijkt ontvoerd door terroristen, maar de assistente van de dictator acht Septime verantwoordelijk en dwingt hem te helpen met het vinden van de ontvoerders. Le Grand Restaurant is een vrolijke en luchtige film, waarin toevalligheden, ongein en kluchtachtige situaties centraal staan.

Op de tweede disc staat de film Hibernatus, waarin Louis de Funès de rijke Hubert de Tartras speelt. Hij is erg blij met het voorgenomen huwelijk tussen zijn zoon en de dochter van een rijke man. Alles loopt tamelijk op rolletjes totdat er iets geks gebeurt. De schoonvader van Hubert, die ooit op de Zuidpool is verdwenen, keert plotseling terug. Het meest opmerkelijke is dat de man zeventig jaar lang bevroren is geweest en daardoor geen dag ouder is geworden. De terugkomst van de schoonvader levert meer ongemak op dan verwacht, want hij wordt verliefd op de bruid van zijn kleinzoon. Alhoewel Hibernatus niet zo chaotisch is als de andere films uit deze box, leveren de gebeurtenissen veel hilariteit op.

Op de derde schijf staan maar liefst drie films, allen in zwart-wit. De eerste is Taxi, Roulotte et Corrida waarin taxichauffeur Maurice met zijn familie op vakantie gaat naar Sevilla. Onderweg treft hij de charmante Myriam die een gestolen diamant probeert te smokkelen. Om zelf niet betrapt te worden plant ze de diamant in het jasje van Maurice om deze later weer op te pikken. Het blijkt echter allemaal niet zo makkelijk te gaan als verwacht en er ontstaat een kat- en muisspelletje om de diamant weer terug te vinden. In tegenstelling tot de twee hiervoor genoemde films verloopt het verhaal traag en worden er te veel zijweggetjes bewandeld die er niet toe doen.

Ook de tweede film die op deze disc staat, Fripouillard is lang niet zo leuk als de eerste twee. Het verhaal gaat over Pezzela, een rijke handelaar, die probeert op de kleintjes te letten. Niet zo handig als de belastingcontroleur op bezoek komt, want zijn boekhouding is niet helemaal koosjer. Als Pezzela vervolgens probeert de inspecteur te overtuigen van de legaliteit van zijn boekhouding, ontaardt het geheel natuurlijk weer in chaos en problemen.

De laatste film, Carambolages, is gelukkig wel weer van de vertrouwde kwaliteit. Norbert Charolais bedenkt een briljant plan voor een reclamecampagne, maar zijn baas gaat er met het plan vandoor. Voor Charolais is dat slecht nieuws, want nu kan hij het vergeten om promotie te maken. Er wordt aan de lopende band besodemieterd en bedrogen en iedereen probeert elkaar de loef af te steken. De enige film met een serieuze ondertoon, maar dat mag de pret niet drukken.




De tweede dvdbox van Louis de Funès bevat vijf films, waarvan er drie echt de moeite waard zijn. Alle films bevatten situaties die niet zouden misstaan in de gemiddelde klucht, maar bevatten ook vaak erg subtiele humor. Louis de Funès is natuurlijk een komiek pur sang, zeker als het gaat om mimiek, en weet ook bij de films uit deze box weer voor veel hilarische momenten te zorgen. De beeldkwaliteit van alle films is bijzonder goed, maar het geluid is niet altijd geweldig, zeker als er op lokatie is gefilmd. De box heeft geen specifiek thema en dat doet het er een beetje op lijken alsof er 'zomaar even' vijf films zijn gekozen. Als je, zoals ik, fan bent van de capriolen van Louis de Funès en kunt genieten van een goede klucht, dan is deze box een aanrader, maar je moet de twee wat mindere films dan wel voor lief nemen.



Label: Lime Lights Releasedatum: 30 maart 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!