DVD: The Last Trapper

De lente staat op het punt te beginnen hier in ons kikkerlandje, het perfecte moment om eens een zondagochtend te vullen met een film vol sneeuw en ijs. Dat komt mooi uit, in The Last Trapper komt meer dan genoeg wit poeder voorbij om de rillingen over je rug te doen lopen. Al komen ook alle overige seizoenen in Yukan (Canada) ruimschoots in beeld, het winterseizoen maakt veruit de meeste indruk, terwijl we Norman Winther - what's in a name - volgen in zijn dagelijks bestaan als pelsjager.

De beelden van de natuur zijn meestal magistraal, dat is het sterke punt van de film. Norman en zijn vrouw Nebraska overleven temidden van een uitgestrekt gebied, tussen de bevers, elanden en grizzlyberen. Helaas komen die beren minder in beeld, maar daar hebben we natuurlijk L'Our voor. Strikken zetten in de ijzige kou, even zelf een nieuwe blokhut neerzetten, ontsnappen uit een wak, Norman draait er zijn hand niet voor om. Er is zelfs nog tijd voor een altijd romantisch sneeuwballengevecht met zijn chick. Norman speelt zichzelf en dat we te maken hebben met een onervaren acteur, is te merken. Juist daardoor merk je tussen de regels van het script door hoe hij echt is. No-nonsense en kortaf spreekt hij met zijn vrouw Nebraska en vriend Alex, misschien nog wel minder als met zijn honden. Het doel van de film wordt bereikt, maar misschien niet geheel volgens plan.


Regisseur Vanier heeft een talent voor het filmen van zulke indrukwekkende natuurgebieden, maar helaas minder gevoel voor het vertellen van een verhaal. Buiten de voice-over's door de personages zelf (waardoor het een Duits tintje krijgt), is vijf maal vertellen dat de pelsjagers juist deel uitmaken van het natuurlijk evenwicht en hoe fout de houtkap wel niet is, wel erg geestdodend. Repetitie werkt in speeches, maar in zo’n film wordt het stomweg vervelend. En die wijze les is niet het enige wat er te dik bovenop ligt. De afronding van het Walt Disney verhaallijntje zie je al zo ongeveer in de trailer aankomen. Varnier heeft een verhaal te vertellen, over Norman Winther en filmt daarvoor geromantiseerd het leven van een trapper. Helaas had dat verhaal ook in een kwartier gekund, dat is ongeveer het probleem. Dat de muziek tijdens de tochtjes met de hondenslee ook nog eens herhaald wordt, nemen we op de koop toe. Ik had er meer van verwacht en ben blij dat ik geen avond maar een zondagochtend heb gevuld met het kijken van deze DVD. Overigens een mooi hoesje, dat wel, maar verdere extra's, op wat trailers na, ontbreken op deze single disc versie.



Label: DFW Releasedatum: 2 mei 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!