Boek: Filmjaarboek 2005

Als je vroeger iets wilde weten over jeneverbessen of de Papoea's, dan trok je een deel van een encyclopedie uit je boekenkast. Maar sinds de opkomst van internet zijn de naslagwerken een stuk minder deel uit gaan maken van ons leven. Google is je vriend en voor filmliefhebbers hoef je alleen maar even naar de Internet Movie Database (IMDb) te surfen. Niet iedereen vindt dat prettig werken en daarom brengt Uitgeverij International Theatre & Film Books ook dit jaar Het Filmjaarboek uit, een overzicht van alle films die dit jaar te zien waren in de Nederlandse bioscopen.




In een pagina of 280 krijg je een volledig overzicht van alle films, waarbij je in een tabel allerlei informatie over de release krijgt. Zo vind je natuurlijk de titel, maar ook de datum van de eerste draaidag, het theater waar de film voor het eerst te zien was en hoeveel kopieën er van de film in de eerste week in Nederland circuleerden. Daarnaast vind je informatie over de aspectratio, de leeftijdsclassificatie, duur van de film, land van herkomst, gesproken talen en het productiejaar. In het vierde blok met informatie vind je de namen van het productieteam en de cast terug. Tot slot krijg je in de vijfde alinea een korte bespreking van de film, maar dan slechts met een beperkt waardeoordeel van de auteur; er worden dan ook geen sterren toegekend.

Naast de enorme hoeveelheid films die je in dit boek kunt terugvinden, is er ook nog aandacht geschonken aan enkele artikelen die qua inhoud verbonden zijn aan de cinema. Zo begint het boek met een korte beschouwing van het afgelopen bioscoopjaar (door Mariska Graveland) en zijn de resultaten afgedrukt van een filmenquête die door de Volkskrant is gehouden. Daarnaast is er aandacht voor de vele internationale filmprijzen en hun winnaars en bevat het Filmjaarboek 2005 een artikel van Kevin Toma over romantiek in films. Tot slot vind je achterin een lijst met adressen van distributeurs, een overzicht van de bezoekcijfers en een uitgebreide index.

Het Filmjaarboek 2005 is een zeer uitgebreid naslagwerk voor de echte cinefielen. Is een film in de bioscoop gaan draaien in 2005, dan vind je in dit boek alle details. Het geheel oogt wat onoverzichtelijk om lekker door te lezen, maar het is erg geschikt om details op te zoeken. Wat wel erg jammer is, is dat de gehele inhoud in grijstinten is afgedrukt, terwijl de voorkant zo lekker fleurig oogt. Het zal wel te maken hebben met het budget, want Het Filmjaarboek komt vooral tot stand dankzij sponsoren en het verkopen van advertentieruimte. Het is dan ook niet zozeer bedoeld om de massa te trekken, maar voor de liefhebber van films die het wel prettig vindt om zo nu en dan de computer te laten staan. Qua informatie is het minstens net zo volledig als de IMDB, maar natuurlijk nooit zo actueel.



Uitgever: Uitgeverij Internationaal Theatre & Film Books
ISBN: 90 6403 694 2 Pagina's: 280
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!