DVD: WK 2006 - Road to Germany

Het is bijna zover, samen met de Olympische Spelen het grootste evenement ter wereld, het WK voetbal. Ditmaal gehouden in der Heimat van onze allerbeste voetbalvrinden, Duitsland. 9 Juni vindt de aftrap plaats in het mooie stadion van München. Nederland hoeft 11 juni pas aan de bak tegen Servië & Montenegro en 9 juli vindt de ontknoping plaats in Berlijn.


Naar aanleiding van het WK 2006 komen er legio hebbedingetjes op de markt. Van de meest rare kledij tot felgekleurde prullaria, als het maar een land promoot. Deze DVD promoot een heleboel landen tegelijk en is bedoeld als een lekkermakertje voor het toernooi. Ik hoopte op een DVD waarbij je vergeet dat er een koud biertje voor je neus staat, met "op-het-puntje-van-je-stoel"-momenten uit de kwalificatie. Een galavoorstelling van de mooiste acties uit de voorrondes; buitenkant slof die in de kruising belandt, dubbele scharen, loepzuivere assists, prachtig gekrulde vrije trappen en commentaar waar het enthousiasme vanaf druipt.

Deze verwachting werd helaas niet waar gemaakt. De DVD bestaat uit een aantal hoofdstukken die de voorrondes van respectievelijk Nederland, Groep C, de gevestigde orde van kanshebbers voor de titel, de outsiders en de grote onbekenden belichten. Het schijfje bevat veelal interviews en nabeschouwingen van de wedstrijden uit de voorrondes waarin de helft van de tijd trainende spelers, stadsbeelden of publiek in beeld zijn, dit in plaats van zinderende goals.
De interviews zijn opzich wel interessant ware het niet dat de volle 2,5 uur lang een inspiratieloze kakker met een Goois accent alle voice-overs voor zijn rekening neemt. Soms hoor je enkele woorden van de oorspronkelijke taal van de geïnterviewde ervoor of erna, maar de bulk is een irritante Nederlandse stem die een vertaling geeft van wat er gezegd wordt. Denk aan zoiets als Kinderen voor Kinderen waarin "m'n vader" wordt uitgesproken als "mijnnn faaaaadurrr". Dit gegeven is eigenlijk hetgeen waar ik me het meest aan stoorde en waardoor een groot gedeelte van de registratie niet tot zijn recht komt. Ondertiteling was voor de interviews stukken beter geweest en voor de rest van de schijf had een andere stem niet misstaan.


Ronaldinho Maar goed, terug naar het voetbal dus. De meest belangrijke teams worden onder de loep genomen en er wordt verteld (niet echt getoond) waarom het land zo goed is. Het begint, hoe kan het ook anders, met Nederland. Daarna volgen de tegenstanders van ons kikkerlandje, gevolgd door Brazilië, Frankrijk en Italië. Ook laat de DVD wat kunstjes zien van onder andere Tsjechië, Kroatië, Engeland, Duitsland, Spanje en Portugal. In de Grote onbekenden komen onder meer landen als de VS, Zweden en Japan aan bod. De belangrijkste wedstrijden van de voorrondes worden kort naar voren gebracht en enkele verwachtingen en terugblikken van spelers en coaches vullen de gaten op. De grootste spelers van de landen vormen meestal de uitgangspositie van deze registratie voor de analyse. Qua landen en topspelers had dit een magistrale verzameling kunnen zijn van de mooiste goals en acties. Ik heb er helaas te weinig van gezien op deze DVD en hopelijk wordt het WK zelf een stuk spannender en enerverender.

Beeld: 4:3 (1.33:1)

Geluid: Nederlands Dolby Digital 2.0



Label: WB Releasedatum: 24 april 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!